Παραμένει υψηλό το πολιτικό ρίσκο

0

Τους φόβους του για διατήρηση του πολιτικού ρίσκου και των προβλημάτων ρευστότητας στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Dietmar Hornung, Associate Managing Director, European Sovereign Ratings της Moody’s Investors Service μιλώντας στο 8ο Annual Forecast Dinner της Ελληνικής Ένωσης CFA, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το 79% των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) παρουσιάζει σταθερό outlook.

Ωστόσο, όπως είπε, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό όπως και η πιθανότητα συνέχισης των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας.

Χαρακτήρισε την πιθανή θετική αξιολόγηση του πρώτου ελέγχου του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς ως το έναυσμα για την εξέτασητης αναβάθμισης της χώρας από την εταιρεία.

Σημείωσε δε με ικανοποίηση τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός των οποίων δεν πρέπει να ανακοπεί καθώς και την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τραπεζικός κλάδος κατά την
πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Σημείωσε επίσης τους γενικότερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη (Brexit, εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία), ενώ σημείωσε ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαφανιστεί.

Τέλος, ως σημαντικές αδυναμίες χαρακτήρισε τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους που στο βασικό σενάριο της εταιρείας δεν δείχνουν σημεία σημαντικής αποκλιμάκωσης μέχρι το 2025, καθώς και τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

Υφεση 1% στην Ελλάδα βλέπει η BNP

Ο Daniel Morris, Senior Strategist της BNP Paribas Investment Partners παρουσίασε τις προβλέψεις της εταιρείας για την πορεία των παγκοσμίων αγορών (μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων) για το 2016.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μεγαλύτερο κίνδυνο χαρακτήρισε την πιθανότητα μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην Κίνα, ενώ για την Ευρώπη εστίασε στο υψηλό πολιτικό ρίσκο σε χώρες της περιφέρειας, το οποίο εν μέρει αντισταθμίζεται από τις πολιτικές της ΕΚΤ. Επεσήμανε δε την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Προέβλεψε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,7% για το 2016 και την Ελλάδα να παραμένει σε ύφεση σε ποσοστό περίπου 1%.

Ετοιμο για χρηματοδότηση επενδύσεων το IFC

Η Ισμήνη Παπακυρίλλου, Investment Officer, Manufacturing, Agribusiness and Services του IFC, εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη χρηματοδότηση επενδύσεων (capital controls, επιβαρυμένοι ισολογισμοί τραπεζών λόγω των υψηλών NPLs, μεγάλος αριθμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με προβλήματα ρευστότητας).

Η προσέλκυση επενδύσεων την τρέχουσα περίοδο κρίνεται απαραίτητη και το IFC είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην
χρηματοδότηση έργων με προστιθέμενη αξία, σηματοδοτώντας την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Τόνισε ότι το IFC εστιάζει κυρίως στη χρηματοδότηση έργων υποδομών, ενέργειας και ΜΜΕ, διαθέτοντας πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξή τους. Ως αναγκαία χαρακτήρισε επίσης και την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης CFA κ. Δημήτριος Καρύδας, CFA τόνισε: «Για 8η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Ένωσης CFA. Ένα δείπνο που αποτελεί πλέον θεσμό για τον Ελληνικό χρηματοοικονομικό χώρο και στο οποίο παρευρίσκονται διακεκριμένοι επαγγελματίες του κλάδου ανταλλάσσοντας απόψεις για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις καθώς και τις προοπτικές τόσο της Ελληνικής όσο και της Παγκόσμιας οικονομίας.

Συναντήσεις όπως αυτή ενδυναμώνουν τον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα και επιβάλλεται να υποστηρίζονται ενεργά από όλους τους φορείς και τις Αρχές του χώρου».

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ