Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό των Δημοσίων υπαλλήλων: Ποιο το νέο «χαράτσι»

0

Μειωμένος κατά 20 ευρώ περίπου θα είναι ο μισθός που θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω της εφαρμογής της εισφοράς 20% (εργοδότης + εργαζόμενος) που από τον περασμένο Ιούνιο ισχύει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, αλλάζει και η βάση υπολογισμού των κρατήσεων. Με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες, ωστόσο, το κράτος δίνει περίοδο χάριτος στον εαυτό του, ως εργοδότη, τεσσάρων ετών προκειμένου να πληρώσει τον ΕΦΚΑ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ετσι, το κράτος σαν εργοδότης θα καταβάλλει ως εισφορές ως εξής:
το 2017 το 3,33% των εκάστοτε συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ)

το 2018 το 6,67% (η επιβάρυνση ανέρχεται σε 611 εκατ.)

το 2019 το 10% (επιβάρυνση 905 εκατ.)

από το 2020 το 13,33% ( επιβάρυνση 1.18 δισ.)

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την άλλη, θα πληρώνουν κανονικά το νέο χαράτσι ύψους 6,67% από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι κρατήσεις θα γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνει σήμερα ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011.

Ετσι οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν σε πάνω από 20 ευρώ το μήνα για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και για όσους έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας.

Αντίθετα ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις είναι οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ καθώς οι εισφορές τους θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες και θα κερδίσουν στο μηνιαίο καθαρό τους μισθό από 1 μέχρι και 20 ευρώ.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ