ΕΚΤ: Έρχονται κινήσεις – σοκ στα επιτόκια

0

Τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλότερα έσοδα από τόκους σε ορίζοντα τριετίας για τις περισσότερες τράπεζες που τελούν υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας.

Τα επίσημα, ετήσια stress tests της ΕΚΤ επικεντρώθηκαν στο πώς θα μπορούσε να επιδράσει μια αλλαγή στα επιτόκια στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρει το newmoney.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης χρησιμοποίησε ως σενάρια, έξι τύπους σημαντικών αλλαγών στα επιτόκια σε 110 από τα 120 μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της ΕΕ που τελούν υπό την επιτήρησής της, με στόχο να μετρηθεί ο αντίκτυπος που θα είχαν στην οικονομική αξία των ιδίων κεφαλαίων και των προβλέψεων για καθαρά έσοδα από τόκους.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα υπόλοιπα 10 τραπεζικά ιδρύματα καλύπτονται ως θυγατρικές των 110 που ήδη συμμετείχαν στα τεστ.

«Τα σοκ στο επίπεδο των επιτοκίων είναι καθαρά υποθετικά. Δεν αντανακλούν τις σκέψεις μας για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουμε», έσπευσε πάντως να διευκρινίσει η ΕΚΤ με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Τα αποτελέσματα έρχονται την ώρα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αρχίσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για αυξήσεις στα επιτόκια.

Τα αποτελέσματα των τεστ, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, θα ενσωματωθούν στην ευρύτερη αξιολόγηση των τραπεζών που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, κατά την οποία θα αποφασιστεί πόσα κεφάλαια θα χρειάζεται να διαθέτει η κάθε τράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους τους από τα δάνεια.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ