Συνάντηση των τραπεζιτών με τη Νουί για τα stress test

0

Τα «κόκκινα» δάνεια και τα stress test αποτελούν φέτος τις μεγαλύτερες προκλήσεις, για τις τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες οι Έλληνες τραπεζίτες θα συναντηθούν με την επικεφαλή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Πρόκειται για τακτική συνάντηση η οποία γίνεται ενόψει των stress test τον Φεβρουάριο, αφού από τότε θα ξεκινήσει η αποστολή των στοιχείων από τις ελληνικές τράπεζες στον εποπτκό μηχανισμό, αναφέρει το in.gr.

Με το ΔΝΤ να επιμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ επέσπευσε τη διενέργεια των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και προχώρησε σε εξονυχιστικούς ελέγχους των ρυθμίσεων στα μη εξυπηρετούμενα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

«Στοίχημα» τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τις ελληνικές τράπεζες είναι το αποτέλεσμα των stress tests τον ερχόμενο Μάιο να διαψεύσει τις θέσεις του ΔΝΤ και να ενισχύσει θετικά το κλίμα για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Στη διαφορετική, αλλά απευκταία, περίπτωση αποτυχίας των τραπεζών στα stress tests, το «στοίχημα» θα μετατοπιστεί στο να ξαναβρούν οι τράπεζες κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η μεθοδολογία του stress test θα είναι ενιαία για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, είναι οι μακροοικονομικές και άλλες παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου.

Η άσκηση αντοχής που θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, αποτελεί τον τελευταίο «σκόπελο» που πρέπει να ξεπεράσει ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να «γυρίσει» σελίδα.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ