Στα 6,7 δισ. η δόση της 3ης αξιολόγησης λέει τώρα το ΥΠΟΙΚ

0

Δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ και όχι 4,5 δισ. ευρώ όπως έλεγαν χθες μόλις στο υπουργείο Οικονομικών, θα λάβει τελικά το Δημόσιο από τους δανειστές, μόλις ολοκληρώσει την 3η αξιολόγηση, αναφέρει το newmoney.

Συνεργάτες του υπουργού εχθές έσπευδαν να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι η δόση που ζητά η Αθήνα θα έφτανε στα 7 δισ. ευρώ (ή και στα 8 δισ. ενδεχομένως), τονίζοντας πως δεν χρειάζεται να δοθεί τίποτα από τους δανειστές για να δημιουργηθεί «μαξιλάρι ασφαλείας» για έξοδο στις αγορές. Αντιθέτως σήμερα, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η δόση θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. που έλεγαν εχθές και θα φτάσει στα 6,7 δισ. ευρώ. Και εξηγούσαν μάλιστα ότι από το ποσό αυτό:

- 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες αποπληρωμής χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018.

- 1,5 δισ. θα δοθούν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

- 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας, δηλαδή στον «κουμπαρά» για την έξοδο στις αγορές

Λίγο νωρίτερα, μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ «έβλεπε» την δόση που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, στο EuroWorking Group της Πέμπτης, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλα 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, τη Δευτέρα, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ