Το μήνυμα της Νουί στους τραπεζίτες

0

Οι κινήσεις των τραπεζών τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αιχμή τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί με την διοίκήση της Τράπεζας της Ελλάδος και τους τραπεζίτες.

Η επίσκεψη ακολουθεί της ανακοίνωσης των stress tests στα οποία τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αντεπεξήλθαν ικανοποιητικά, αναφέρει το in.gr.

Η κ. Νουί θα εστιάσει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, επαναλαμβάνοντας μετ’ επιτάσεως το διαρκές αίτημα του Μηχανισμού να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών μέσα από την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των NPLs.

Επιμέρους θέματα που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και θα υπηρετήσουν την παραπάνω αποστολή, αναμένεται να τεθούν και αυτά στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί και η πορεία τους ή οι αλλαγές που προγραμματίζονται στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Το μήνυμα που θα κομίσει η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM είναι πως δεν χωράει εφησυχασμός και πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, να πωλήσουν κόκκινα δάνεια και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως μπορεί οι πλειστηριασμοί να κυριαρχούν στην ατζέντα των δανειστών, ωστόσο για τον SSM οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν την πλέον κρίσιμη παράμετρο.

Η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις πως είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ