Με ΣΔΙΤ μεγάλα έργα οδοφωτισμού και ενεργειακής εξοικονόμησης

0

Την βεντάλια των συμπράξεων στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων αλλά και του οδοφωτισμού ετοιμάζεται ανοίξει άμεσα η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, σε μια περίοδο που η αγορά δοκιμάζεται από καταγγελίες για σωρεία φωτογραφικών διαγωνισμών σε διάφορους δήμους ανά την χώρα.

Με βάση το σχεδιασμό άμεσα πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας από την Περιφέρεια Ηπείρου, το πρώτο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ οδοφωτισμού συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση της υποδομής οδοφωτισμού και την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου σε τέσσερις δήμους της περιοχής (Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας).

Ειδικότερα, πρόκειται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες, εκ των οποίων 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο. Μέχρι τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται να έχει υποβληθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων (Αστυνομικό μέγαρο Ιωαννίνων, Νοσοκομεία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Σχολικές Μονάδες, κ.α.) που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου, συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ. Καθώς πρόκειται για γηρασμένα κτίρια, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η τεράστια κατανάλωση ρεύματος με παρεμβάσεις σε θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό και εξαερισμό.

Σε ανάλογα προγράμματα σκοπεύει να ενταχθεί και ο δήμος Αθηναίων για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Πρόκειται να 5.666 φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας. Με το νέο δίκτυο εκτιμάται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3.800.000 ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7.000.000 ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για τα δημόσια κτίρια (σχολεία και νοσοκομεία) έχει ανακοινώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα πιο ώριμα έργα θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ ύψους 2 δισ. ευρώ και θα συσταθεί ΑΕ του δημοσίου που θα αναλάβει τη διαχείριση, οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας.

Πηγή: Protothema.gr

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ