«βόμβα» Χαν: «Αναδιάρθρωση» συνόρων αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας (Video)

0

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ινστιτούτο Chatham House, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Γιόχανες Χαν που είχε παραστεί και στη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρθηκε στο ονοματολογικό των Σκοπίων αλλά και στην προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, που είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε συγκεκριμένα οΓιοχάνες Χαν.

«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τις δηλώσεις Χαν μετά τις αντιδράσεις στην Αθήνα

Η Κομισιόν αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινίσεις, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επίτροπου Γιόχανες Χαν, περί αναδιάρθρωσης συνόρων σε επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας, στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ