Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Καναδά κρύβεται σε ένα μπουκάλι κέτσαπ

0

Θα μου δασμολογήσεις εσύ τον χάλυβα; Θα σου «περιποιηθώ» εγώ το κέτσαπ! Αυτή ήταν η απάντηση του Τζάστιν Τριντό στον γείτονά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς 25% και 10% αντιστοίχως στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από τον Καναδά. Ο καναδός πρωθυπουργός επέβαλε δίκην αντιποίνων στην Ουάσιγκτον δασμούς 10% σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και στην εμβληματική ντομάτα κέτσαπ που παρασκευάζει η γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία Kraft Heinz.

Βαρύ όμως είναι το πλήγμα για την (κάποτε, προτού εισαχθεί στη Wall Street) οικογενειακή επιχείρηση της Τερέζα Χέινς, συζύγου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (επί προεδρίας Ομπάμα). Και ιδιαιτέρως για την καναδική θυγατρική του ομίλου, την Kraft Heinz Canada, αναφέρει το in.gr.

Η θυγατρική αντιμετώπιζε δυσκολίες ήδη από το 2014, όταν αναγκάστηκε να κλείσει ένα εργοστάσιο παρασκευής κέτσαπ στο Οντάριο του Καναδά – ουσιαστικά επρόκειτο για μετεγκατάσταση του εργοστασίου στις ΗΠΑ. Μια καναδική εταιρεία, η Highbury Canco, εξαγόρασε στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Heinz και συνεργάστηκε με την εταιρεία διανομής κέτσαπ French’s. Η συμφωνία προέβλεπε την αποκλειστική χρησιμοποίηση καναδέζικων ντοματών για την παρασκευή της δημοφιλούς σάλτσας.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ