Αμόκ υπερφορολόγησης: Πάνω από 40% οι εισφορές των μισθωτών (παραδείγματα)

0

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν κάθε χρόνο οι μισθωτοί για να πληρώσουν φόρους και εισφορές.

Οι φορολογούμενοι βλέπουν τον μισθό τους να μειώνεται εξαιτίας της φορολογικής «σφήνας», δηλαδή του εισοδήματος που απομένει (μαζί με τα επιδόματα) μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η συνολική επιβάρυνση για έναν άγαμο εργαζόμενο ανήλθε το 2018 στο 40,9% (αύξηση 0,15%σε σχέση με το 2017), όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 36,1%, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των 36 χωρών που εξετάζονται στη μελέτη.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή προήλθε από τους φόρους, αναφέρει η «Καθημερινή».

Από την επεξεργασία των στοιχείων του ΟΟΣΑ, ένας άγαμος το 2000 έπρεπε να δώσει το 38,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές, το 2011 εκτινάχθηκε στο 43%, το 2015 υποχώρησε στο 39,1% και έκτοτε ανεβαίνει, για να φτάσει πέρυσι στο 40,9%.

Στις χώρες του ΟΟΣΑ, η μέση φορολογική «σφήνα» μειώθηκε κατά 0,16 ποσοστιαίες μονάδες από 36,22% σε 36,06% για έναν άγαμο, μεταξύ 2017 και 2018. Περιορίστηκε κατά περισσότερο από μία εκατοστιαία μονάδα στο Βέλγιο (1,1%), στην Εσθονία (2,5 εκατοστιαίες μονάδες),στην Ουγγαρία (1,1 εκατοστιαία μονάδα) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (2,2 εκατοστιαίες μονάδες).

Στο Βέλγιο και στην Ουγγαρία, οι μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης οφείλονταν κυρίως σε χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, για τις οποίες το συνολικό ποσοστό εισφορών μειώθηκε από 32,19% σε 27,14% στο Βέλγιο και από 22,0% σε 19,5% στην Ουγγαρία. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Εσθονία με χαμηλότερους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Και στις οικογένειες με παιδιά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Η χώρα μας, παρά τη μείωση σε σύγκριση με το 2017, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με τα μεγαλύτερα βάρη. Η πολιτική των επιδομάτων το προηγούμενο έτος περιόρισε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση για οικογένειες με δύο παιδιά και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη μελέτη τα επιδόματα είναι ικανά να «λειάνουν» τις συνολικές επιβαρύνσεις.

Τι δείχνει η έκθεση

1. Ο συνδυασμός φόρων και εισφορών αφαιρεί από τον μισθό ενός άγαμου εργαζομένου 40,9%. Σε σύγκριση με το 2017 καταγράφεται αύξηση 0,15% λόγω φόρου εισοδήματος. Ο εργαζόμενος χάνει το 26,1% των ακαθάριστων αποδοχών του και τα υπόλοιπα τα πληρώνει ο εργοδότης.

2. Στις οικογένειες με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά οι συνολικές επιβαρύνσεις περιορίζονται σε σχέση με τους άγαμους και διαμορφώνονται στο 37,9%. Ωστόσο, οι οικογένειες στην Ελλάδα σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με εξαίρεση την αντίστοιχη γαλλική και την ιταλική οικογένεια. Σημειώνεται ότι αν και οι επιβαρύνσεις μειώθηκαν κατά 1,08% σε σχέση με το 2017, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επιπροσθέτως, η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο επίδομα τέκνων και όχι στη μείωση της φορολογίας, κάτι που δημιουργεί μία στρεβλή πραγματικότητα για τη φορολογία στην Ελλάδα.

3. Για τετραμελή οικογένεια, όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, η φορολογική «σφήνα» διαμορφώνεται στο 38,4%.

Share.

Comments are closed.