Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Ή θα μοιραστούμε το φυσικό αέριο ή θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

0

Την αξίωση της Τουρκίας για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμα, επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο,σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».

«Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό», ανέφερε ακόμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίοκαι όχι να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στις Βρυξέλλες γίνεται η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην

Μεταξύ των κυρώσεων είναι η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και επαφών, σύμφωνα με τοBloomberg.

«Τα βήματα που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον μας δεν θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ», σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ

Την ίδια ώρα, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως υπογράμμισε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφορικά με την επίδειξη «δύναμης» της  Άγκυρας και τη δημοσίευση φωτογραφιών από τα πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, «παρά τις καλές μας προθέσεις  να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και πρόκληση της κυριαρχίας  του κράτους-μέλους μας, της Κύπρου, θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη».

Ο Τσελίκ απειλεί τον Δένδια: «Με αυτό το ύφος δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος της Τουρκίας, AKP, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε επίθεση στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι αν ο νέος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνεχίσει με αυτό το ύφος τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά, υποστηρίζοντας ότι το ύφος των δηλώσεων του Έλληνα ομολόγου του δεν αρμόζει με το ύφος ενός κρατικού αξιωματούχου.

“Το ύφος με το οποίο μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέχει πολύ από το ύφος που αρμόζει σε ένα κρατικό αξιωματούχο”, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, προσθέτοντας ότι “η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, κανένα δεν βλάπτει η φιλία της Τουρκίας, όλοι επωφελούνται. Αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε με αυτό το ύφος και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Αν συνεχίσει με αυτό το ύφος τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ακόμα ότι “αυτοί που προκαλούν ένταση και προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες είναι η ελληνική πλευρά και οι Ελληνοκύπριοι. Στην πραγματικότητα αυτό το ύφος είναι ύφος για το οποίο πρέπει να απολογηθούν”.

Share.

Comments are closed.