Στα «σκαριά» το 7ετές ομόλογο εν μέσω αναταράξεων στην αγορά

0

Οι μετεκλογικές αναταράξεις τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δυσκολεύουν τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους,  που δηλώνει έτοιμος για έκδοση ομολόγου ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός είναι η νέα κυβέρνηση να βγεί στις αγορές εκδίδοντας 7ετες ομόλογο, προκειμένου να αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με τον στόχο για το εύρος του επιτοκίου να διαμορφώνεται στο 1,8 – 1,9%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που λείπει από την ελληνική καμπύλη ομολόγων είναι ένα 7ετές ομόλογο και η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένοντας και το τελικό σήμα από τον νέο υπουργό Οικονομικών, αναφέρει το newmoney.

Στόχος του νέου επιτελείου είναι να προσελκύσει «σταθερούς» με θέσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Τις τελευταίες ημέρες, η αγορά επιχειρεί να βρει τις ισορροπίες της, με πολλά κεφάλαια, ξένα κυρίως, να αναπροσαρμόζουν τις τοποθετήσεις τους. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, οι απώλειες την εβδομάδα αυτή ξεπέρασαν συνολικά το 4%.

Κάτι αντίστοιχο, παρατηρείται και στους κρατικούς τίτλους.

Το 10ετές ομόλογο ενώ λίγο πριν την Κυριακή των εκλογών είχε έστω και ενδισυνεδριακά υποχωρήσει κάτω από το 2%, πλέον, μία εβδομάδα μετά κινείται στο 2,3%.

Αύξηση έχει σημειωθεί και στην απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που πλέον κυμαίνεται κοντά στο 1,3%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ελληνικοί τίτλοι παρά τις διορθώσεις των τελευταίων ημερών, συνεχίζουν να καταγράφουν αποδόσεις κοντά στα ιστορικά χαμηλά 15ετίας.

Μπαράζ επαφών

Ο νεός ΥΠΟΙΚ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα του νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα οριστικοποιούνται και οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μάξιμου αλλά και τις τράπεζες

Όλα αυτά αυτά ενώ την ερχόμενη εβδομάδα φθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για σύντομες επαφές με τα αρμόδια οικονομικά επιτελεία, όπου θα συζητηθούν και οι υπόλοιπες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών ο Μιχάλης Αργυρού.

Share.

Comments are closed.