Επί τάπητος τα σχέδια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό: Τι θα αλλάξει άμεσα σε εισφορές και συντάξεις

0

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μία από τις βασικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη,βρίσκονται ήδη επί τάπητος στο υπουργείο εργασίας καθώς το σχέδιο της νέα κυβέρνησης είναι πριν το τέλος του χρόνου η θέσπιση της μείωσης των εισφορών, η ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και οι αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου να έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες και όπως δημοσιεύει και το Capital.gr, οι εξαγγελθείσες αλλαγές θα έλθουν σε δύο "δόσεις":

Η πρώτη που θα αφορά το "καθεστώς" των ασφαλιστικών εισφορών θα έλθει εντός του καλοκαιριού και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ η δεύτερη "δόση" θα αφορά στη συνολική αρχιτεκτονική της Ασφάλισης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:
· Η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση δεν είναι άλλη από τη μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% σε ορίζοντα 4ετίας, δηλαδή από το 2020 έως το 2023.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα ψηφισθεί πριν το τέλος Αυγούστου.

· Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση στόχο θα έχει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, με στόχο την ενδυνάμωσή της, αλλά την λειτουργία της "υπό την εποπτεία" -όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές – του υφισταμένου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Παραπέρα, μαζί με την ενίσχυση του πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης, καταρχάς για όσους ενταχθούν στην αγορά εργασίας από εδώ και πέρα (πχ από Τον Ιανουάριο του 2020 και έπειτα), η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις, όσων βγαίνουν στη σύνταξη με πάνω από 20 -25 έτη ασφάλισης.

Η σχετική αλλαγή κυοφορείται στα πλαίσια γενικότερων παρεμβάσεων που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση στον νόμο Κατρούγκαλου.

Προϋπόθεση για αυτές, όμως, είναι, καταρχάς, να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας ως συνταγματικό τον εν λόγω νόμο.

Έγκυρες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως οι σχετικές αποφάσεις δεν αναμένονται μόνο πριν το τέλος του 2019, αλλά "σύντομα", δηλαδή αρκετά πριν το τέλος του έτους.

Εφόσον, το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το ν. Κατρούγκαλου, θα γεννηθεί ζήτημα επιστροφής των περικοπών στις παλιές συντάξεις μόνο για το 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Απριλίου 2016, καθώς αυτό το διάστημα μεσολαβεί μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-2012 και της έναρξης εφαρμογής του ν. Κατρούγκαλου (σ.σ. Μάιος 2016), ο οποίος ενσωμάτωσε τις αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

Το κόστος επιστροφής των "αναδρομικών" μόνο για το προαναφερθέν 10μηνο εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ και θα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης το πώς και πότε θα το καταβάλλει στους δικαιούχους.

Σε περίπτωση που ο ν. Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, τότε το κόστος των "αναδρομικών" θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιμάται ως ανεξέλεγκτη δαπάνη για τα ταμεία και, γενικότερα, το κράτος.

Βρούτσης: Μέσα στο 2019 λύση στις συντάξεις χηρείας

Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι ξεπερνούν τις 400.000, ενώ συμπλήρωσε ότι θα δοθούν μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.

«Ετσι, σταδιακά οι εκκρεμείς συντάξεις θα δίνονται ψηφιακά.

Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη», είπε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εργασίας.

«Από 01/06/2020 το 34,33% των νέων εκκρεμών συντάξεων θα γίνεται ψηφιακά, από 01/01/2021 το 23,29% και κάτι λιγότερο από 10% θα δοθεί από 01/06/2021», είπε αναλυτικά ο υπουργός.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα, μέσα από μια λογισμική εφαρμογή. «Ελπίζω ότι θα γίνει μέσα στο έτος», σημείωσε.

Όσον αφορά το ΚΕΑ, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Αυτό θα αλλάξει και θα γίνει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τα κριτήρια για αυτό δεν θα αλλάξουν και στόχος μας είναι να βελτιωθεί το ποσό που θα καταβάλουμε».

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα αλλάξει αμέσως μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά. «Η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ό,τι απόφαση βγάλουν οι δικαστικές αρχές για τα αναδρομικά», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα σταλούν τα ενημερωτικά των συντάξεων στους συνταξιούχους, αμέσως μετά τη στελέχωση των διευθυντών σε ΕΦΚΑ και ΗΔΙΚΑ.

Share.

Comments are closed.