Βάζουν νέους κανόνες για να ανακόψουν την «επιδημία» του Airbnb

0

Πολυγλωσσία, γκρίνιες και έντονο «άρωμα» σοσιαλισμού εμπεριέχουν οι κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς από την «εισβολή» της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων της Airbnb.

Οι γκρίνιες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον εκ μεταγραφής υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ με το θέμα ασχολείται στενά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει αναστάτωση εν μέσω της τουριστικής σαιζόν αλλά και για να θέσει κανόνες για την επόμενη, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις το φθινόπωρο.

Το θέμα αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού και αφορά δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα σε τουρίστες.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι έχουν αποκαλυφθεί καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καθώς πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διέφευγαν από την «τσιμπίδα» της.

Το θέμα έχει κυρίως κοινωνική διάσταση, καθώς σε αρκετές περιοχές του Κέντρου της Αθήνας, στα νότια προάστια, στα Χανιά και σε άλλες πόλεις, τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης χιλιάδες οικογένειες που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία.

Τα συναρμόδια υπουργεία εκτιμούν ότι σήμερα 1 στα 3 σπίτια δεν διαθέτουν αριθμό μητρώου ακινήτων.

Έτσι, υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που «ξεγλιστρούν» από τη φορολογική «τσιμπίδα» ανέρχονται σε 30.000-35.000 επί συνόλου 90.000 που βρίσκονται στην πλατφόρμα της Αirbnb.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στον αριθμό των ακινήτων που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά περιοχή.

Εφόσον, υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν, είναι δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα ακίνητα τους θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν, καταστρατηγώντας ταυτόχρονα και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η εντολή που έχει δοθεί στα συναρμόδια υπουργεία είναι να προστατευθούν οι αδύναμοι.

Δύσκολη η εξίσωση...

Share.

Comments are closed.