Γιατί οι επενδυτές φοβούνται τώρα μια πιθανή επικράτηση Σαλβίνι

0

Στην αγορά ομολόγων άρεσε η ιδέα του Ματέο Σαλβίνι ως ηγέτη της Ιταλίας. Τώρα έχει αρχίσει να ανησυχεί.

Καθώς ο ηγέτης της Λέγκα προσπαθεί να εκβιάσει νέες εκλογές, οι επενδυτές φοβούνται ότι μια νίκη του θα ενθαρρύνει μια νέα κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες και να συγκρουστεί εκ νέου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τα ιταλικά ομόλογα κατέγραψαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο sell-off από τη δημιουργία του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού τον περασμένο Μάιο και αναμένεται μεγαλύτερη αναταραχή, που θα μπορούσε να οδηγήσει το κόστος δανεισμού του να επιστρέψει σε επίπεδα που θα κλονίσουν τις παγκόσμιες αγορές.

Με το κόμμα του να ηγείται των δημοσκοπήσεων, ο Σαλβίνι έχει δεσμευτεί ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα μειώσει τον φόρο εισοδήματος για τους περισσότερους Ιταλούς, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων και θα σταματήσει την έναρξη της αυτόματης αύξησης ΦΠΑ το 2020. H πολιτική αβεβαιότητα έρχεται εν μέσω μιας περιόδου που η οικονομία έχει σχεδόν «ακινητοποιηθεί», υποδηλώνοντας ότι το χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Θα είναι ένα καυτό ιταλικό καλοκαίρι για τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο Andrea Iannelli, διευθυντής επενδύσεων στην Fidelity International, η οποία διατηρεί «underweight» θέση στα ιταλικά ομόλογα. «Το σχέδιο που έχει η Λέγκα δεν είναι αυστηρά συντηρητικό από φορολογική άποψη», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι πιέζει για μια γρήγορη ψήφο μομφής που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα επιτρέψει στη Λέγκα να εδραιώσει τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η συνέχεια θα αποφασιστεί τελικά από τον πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος μπορεί να επιδιώξει να σχηματίσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό συνασπισμό στο κοινοβούλιο ή να καλέσει γενικές εκλογές.

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν 26 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας το 1,83%, το υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από ένα μήνα. Το spread ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά έφτασε σε ένα υψηλό έξι εβδομάδων στις 238 μονάδες βάσης.

Το spread θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 275 και 300 μονάδων βάσης, εάν ο Σαλβίνι επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα κόμματα στα δεξιά, όπως οι Αδελφοί της Ιταλίας, σύμφωνα με την AllianceBernstein.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένας συνασπισμός με την κεντροδεξιά, αλλά η πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής νίκης της Λέγκα ή ενός συνασπισμού με κάποιο ακροδεξιό κόμμα έχει σαφώς αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο John Taylor, διευθυντής στην AllianceBernstein. «Είμαστε σε μια περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας».

Share.

Comments are closed.