Συντάκτης: sofia1

«Επανάσταση» στον τομέα της ιατρικής έχει επιφέρει τις τελευταίες δεκαετίες η Εργαστηριακή Ιατρική, συμβάλλοντας αποφασιστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών. Όμως παράλληλα προκύπτει και σειρά διλημμάτων, επιστημονικών αλλά και ηθικών. Με στόχο τη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου και την εμβάθυνση σε θέματα αιχμής, μέσα από δημιουργικό διάλογο, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στην Εργαστηριακή Ιατρική πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής “ΕUROMEDLAB 2017”. Το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία…

Read More

Οι επιστήμονες δεν παύουν ποτέ να αναζητούν τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προεκλαμψία στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την έγκυο όσο και το μωρό της. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης έρευνας από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν σε τέτοια έκταση τα γονίδια των μωρών, και όχι μόνο εκείνα των εγκύων γυναικών, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος προεκλαμψίας μπορεί να συνδέεται με μια γενετική παραλλαγή που βρίσκεται στο μωρό, αντί της μητέρας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη…

Read More

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας αυτές τις ημέρες προκαλεί δυσφορία στους υγιείς ανθρώπους, πόσο μάλλον στους καρδιοπαθείς, για τους οποίους οι υπερβολικά ζεστές ημέρες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από υψηλή υγρασία, μπορεί να είναι απολύτως επικίνδυνες. Η θερμοκρασία είναι γνωστό ότι μεταφέρεται από τα θερμότερα αντικείμενα ή σημεία στα ψυχρότερα (π.χ. από το σώμα στον δροσερότερο αέρα). Προκειμένου λοιπόν ο οργανισμός να καταφέρει να μειώσει στα φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του, υποχρεώνει την καρδιά να χτυπά ταχύτερα, ώστε να διοχετεύσει περισσότερο αίμα στο δέρμα απ’ όπου αυτή θα αποβληθεί. Όταν όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι ίση ή υψηλότερη από…

Read More

Τα σπυράκια και τα «μπιμπίκια» (ή επιστημονικότερα οι ανοικτοί και κλειστοί φαγέσωρες) είναι μία από τις πιο ενοχλητικές δερματικές διαταραχές, αλλά παρότι οι περισσότεροι τα θεωρούν σαφή ένδειξη ακμής, πολύ συχνά κάνουν λάθος. Αν και η ακμή προσβάλλει το τουλάχιστον 85% των εφήβων, καθώς και το 25% των ανδρών και το 50% των γυναικών κάποια στιγμή μετά την ενηλικίωσή τους, υπάρχουν και πολλές άλλες δερματοπάθειες που τα προκαλούν. Επιπλέον, στην εμφάνισή τους υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες, λένε ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Άλλοι από αυτούς τους παράγοντες είναι εξωγενείς (π.χ. περιβάλλον, διατροφή), άλλοι ενδογενείς (π.χ. ορμόνες). Ακόμα…

Read More

Έχετε πρόσφατα παρατηρήσει συμπτώματα όπως άγχος, νευρικότητα, τριχόπτωση, αύξηση του σωματικού σας βάρους, ευαισθησία στο κρύο, πόνο και ενόχληση στα μάτια; Εάν ναι, τότε στις προτεραιότητές σας είναι αναγκαίο να προσθέσετε μια εξέταση αίματος για τον θυρεοειδή σας! «Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ο ρόλος του είναι η έκκριση ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν πλήθος σωματικών λειτουργιών, όπως είναι η αναπνοή, η θερμοκρασία του σώματος, οι καρδιακοί παλμοί, η πέψη και κυρίως τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού», μας εξηγεί ο κ. Αντώνιος Χατζηιωαννίδης, επιστημονικά υπεύθυνος του Ενδοκρινολογικού τμήματος του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης. «Οι…

Read More

Η άρθρωση του αγκώνα λόγω θέσης και χρήσης είναι εκτεθειμένη σε κακώσεις, φλεγμονές, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες και διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως ο λεγόμενος αγκώνας του τένις (επικονδυλίτιδα), ή ακόμη και κατάγματα, που δεν είναι καθόλου σπάνια, με συνέπειες συνήθως μακροχρόνιες στην αποκατάσταση, επειδή τα οστά που σπάνε είναι ακριβώς στην άρθρωση. «Από τις πιο συχνές παθήσεις του αγκώνα είναι η επικονδυλίτιδα ή ο «αγκώνας του τένις». Πήρε το όνομά της επειδή εμφανίζεται συχνά σε παίχτες του τένις. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος τενίστας για να το υποστεί», υπογραμμίζει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου…

Read More

Την μη εφαρμογή της οδηγίας του ΕΟΠΥΥ που αφορά το μέγιστο ημερήσιο αριθμό ιατρικών επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς και τον ελάχιστο χρόνο επίσκεψης, η οποία ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό στις 23/6, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, καθορίζεται ως μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του στους ιατρούς, οι 20 επισκέψεις, «ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των 200 επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα», καθώς και ως ελάχιστος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ) τα 15 λεπτά. Επιπλέον, όλοι οι συμβεβλημένοι με…

Read More

Χημικά και θερμικά εγκαύματα, βλάβες στον κερατοειδή, αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, ρήξη του οφθαλμικού βολβού... Οι βλάβες που μπορεί να υποστούν τα μάτια αν κτυπηθούν από πυροτέχνημα είναι πολλές, διαφορετικές και συχνά απειλητικές για την όραση. Δυστυχώς είναι και αρκετά συνηθισμένες. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο (παλαιότερη έρευνα τους είχε υπολογίσει σε περίπου 30 ετησίως στη χώρα μας) και πολλοί από αυτούς δεν ήταν οι χρήστες των πυροτεχνημάτων, αλλά απλώς τα άτομα που βρέθηκαν στο λάθος σημείο την λάθος ώρα. Το επακόλουθο των τραυματισμών αυτών είναι απώλεια της όρασης για περίπου έναν στους 20 τραυματίες και μόνιμη μείωσή της για το…

Read More

Κανέναν επιπλέον καρδιαγγειακό ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο δεν διαφαίνεται, από τις υπάρχουσες κυρίως επιδημιολογικές μελέτες, να διατρέχουν οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη. Ωστόσο, πολλοί γιατροί δεν προσφέρουν στις διαβητικές γυναίκες την επιλογή της ορμονικής αντισύλληψης, λόγω ανησυχιών ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επεισοδίων που σχετίζονται με την καρδιά, συλλογικά γνωστών ως θρομβοεμβολικά. «Είναι πιθανόν κάποιες αντισυλληπτικές μέθοδοι να δημιουργήσουν ανωμαλίες στη ρύθμιση του σακχάρου, κυρίως οι ενέσεις depot και σπανιότερα τα αντισυλληπτικά δισκία, οι οποίες, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, διορθώνονται με την αλλαγή του σκευάσματος. Ακόμα σπανιότερα, προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και οι συσκευές IUD (Intra-Uterine Devices)…

Read More

Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν κάθε χρόνο τη συνδρομή της Αισθητικής Χειρουργικής επειδή αισθάνονται άβολα με την εμφάνισή τους και επιθυμούν να διορθώσουν τις ατέλειες που υπάρχουν στο σώμα τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα μας περίπου 10.000 επεμβάσεις Αισθητικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, ενώ άλλα 40.000 άτομα επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς χωρίς ωστόσο να περάσουν τελικά την πόρτα του χειρουργείου. Το 15-20% των ατόμων αυτών είναι άνδρες. Όπως τονίζει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης, τα αποτελέσματα της Αισθητικής Χειρουργικής στη χώρα μας είναι πολύ καλά χάρη στις νέες βελτιωμένες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν ελάχιστες χειρουργικές τομές, ενώ η διάρκεια αυτών…

Read More

Η κύστη κόκκυγα αναπτύσσεται στην κοινώς λεγόμενη «ουρίτσα», στο τελείωμα, δηλαδή, της σπονδυλικής στήλης και συχνά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή, καθώς αναπτύσσεται αργά και ανώδυνα. Όμως σε προχωρημένο στάδιο ο πόνος μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντα. Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κύστης κόκκυγα είναι το φύλο (είναι συχνότερη στους άνδρες), το σκούρο χρώμα δέρματος με πλούσια τριχοφυΐα (μελαχρινοί και δασύτριχοι), τα παραπανίσια κιλά και η έλλειψη άσκησης. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα ηλικίας από 16 έως 20 ετών. Σύμφωνα με τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, δερματολόγο – αφροδισιολόγο, επιστημονικό διευθυντή…

Read More

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της «την επίτευξη συμφωνίας με τον ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιογενούς Ηπατίτιδας C. Η εταιρεία μας συνέβαλε αποφασιστικά στο διάλογο με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με σκοπό τη διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή, ήταν δυνατή μόνο με τη δέσμευση όλων των εταίρων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, δημιουργώντας έτσι ένα κοινό όραμα για τη θεραπεία όλων των Ελλήνων ασθενών που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C. Η…

Read More

Υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό HPV κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της μεγαλύτερης ελευθερίας χρόνου και υποχρεώσεων που προκαλεί αλλαγές στη διάθεση των ανθρώπων, επιθυμία για περισσότερο σεξ, ανανέωση των ερωτικών συντρόφων ή εκπλήρωση κρυφών επιθυμιών. Και δυστυχώς όσοι μολύνονται παραμένουν εφ’ όρου ζωής φορείς του ιού! «Ο HPV θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Από τους 100 και πλέον διαφορετικούς τύπους του ιού που υπάρχουν, μερικοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι καθώς έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου, μεταξύ αυτών οι 16, 18, 31, 33, 35, 53, 73 και 75. Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται με την άμεση επαφή…

Read More

Πιο απλή και οικονομικά εφικτή για τον καθένα, παρά τα όσα λανθασμένα πιστεύουμε, είναι η απόκτηση του χαμόγελου που πάντα ονειρευόμαστε, σαν αυτά που θαυμάζουμε στους αστέρες του Χόλυγουντ και φανταζόμαστε ότι αξίζουν μια περιουσία. Σύμφωνα με την χειρουργό οδοντίατρο Δέσποινα Κωστομοίρη, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό. Μας αλλάζει την ψυχολογία και μας δημιουργεί θετική ενέργεια. «Τι ωραιότερο από έναν άνθρωπο που τον βλέπεις να χαμογελά! Αυτομάτως κάνεις κι εσύ το ίδιο», σημειώνει. Το χαμόγελο ουσιαστικά πηγάζει από την ψυχή του ανθρώπου. Ένα ωραίο χαμόγελο είναι συνδυασμός της ψυχής και της χαράς ιδιαίτερα όταν τα δόντια μας είναι ωραία, λευκά και…

Read More

Το νέο τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα οφειλόμενα δάνεια από μέρους των ιατρών ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), σε έκτακτη συνάντηση που έγινε στον ΕΟΠΥΥ, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρός της κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου. Αναλυτικότερα, από την παραπάνω συνάντηση, αλλά και από επαφές του Προέδρου της ΠΟΣΚΕ, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.…

Read More

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εξελιχθεί πολύ από τη δεκαετία του ’70, όταν γεννήθηκε το πρώτο «μωρό του σωλήνα». Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να περιβάλλεται από μύθους και ανακριβείς πληροφορίες. O μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ, εξηγεί τι ισχύει και τι όχι. Μύθος: Είναι αδύνατο να πετύχει με την πρώτη προσπάθεια η εξωσωματική. Η αλήθεια: Ο μύθος αυτός πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως η εξωσωματική θα πετύχει με τον πρώτο κύκλο. Εντούτοις δεν είναι απίθανο να συμβεί, αν και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως…

Read More

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε, σήμερα Δευτέρα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Θεραπευτήριο Metropolitan. Η κυρία Μπακογιάννη εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί χειρουργική επιπλοκή που της είχε παρουσιαστεί στο γόνατο, ως απόρροια επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί προ διμήνου σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Την επέμβαση πραγματοποίησε η ομάδα της Ορθοπεδικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan, με επικεφαλής τον κύριο Διονύση Χίσσα.

Read More

Πολλοί τη θεωρούν απλά ένα καλλυντικό, που λειαίνει τις ρυτίδες στο πρόσωπο, με το να παραλύει τους «κρυμμένους» μύες. Αλλά η αλλαντοτοξίνη, το γνωστό botox, είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία διάφορων ιατρικών καταστάσεων, όπως για τις ημικρανίες, για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, την υπερβολική εφίδρωση, ακόμη και για τον στραβισμό. Όμως η αποτελεσματικότητά του φαίνεται πως δεν εξαντλείται σε αυτά. Μπορεί να αποτελέσει το νέο «θαυματουργό» φάρμακο για τους άνδρες που έχουν προβλήματα στύσης, σύμφωνα με διεθνή κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας, στην οποία συμμετέχει και…

Read More

Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, όταν μικροί και μεγάλοι σπεύδουν στις παραλίες για μια ανάσα δροσιάς και λίγη ηλιοθεραπεία. Ξέρετε όμως στ’ αλήθεια τι συμβαίνει στο δέρμα σας όταν εκτίθεται στον ήλιο και γιατί αντιδρά με κοκκίνισμα ή ακόμα και με «φουσκάλες» ή ξεφλούδισμα όταν το παρακάνετε; Όπως εξηγεί η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), το δέρμα έχει ανάγκη το φως του ήλιου για να συνθέσει βιταμίνη D η οποία είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει ούτε στις 3 το μεσημέρι ούτε με τις ώρες: λίγα λεπτά έκθεσης στον…

Read More

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος υπεβλήθη σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί αντιμετωπίσιμη νεοπλασία με την οποία διαγνώστηκε. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χειρουργός-Ουρολόγος, Βασίλης Πουλάκης, και η έκβασή της χαρακτηρίζεται πολύ καλή. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, προβλέπεται να νοσηλευθεί για 2-3 ημέρες και να επιστρέψει στα καθήκοντά του σε περίπου δύο εβδομάδες.

Read More