Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων ζητά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών

0

Την ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE) σε ποσοστό κάτω του 10% του συνόλου των δανείων, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση των 90 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΤ στο Ζάππειο.

«Οι εξελίξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, την τεχνολογία, τον ανταγωνισμό και το εποπτικό πλαίσιο, είναι καταιγιστικές, διαταράσσουν και απειλούν τις υφιστάμενες τραπεζικές δομές, πρότυπα λειτουργίας και κερδοφορία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν και υλοποιούν, τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση των παλαιών και νέων προκλήσεων.

Θα πράξουμε τα δέοντα, έγκαιρα, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και τόλμη» ανέφερε ο κ. Καραμούζης και συνέχισε:

«Η μεγάλη πρόκληση σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες, ‘ο ελέφαντας στο δωμάτιο’, είναι το σημαντικό ύψος των NPEs. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των μετόχων και των εποπτικών αρχών να τα μειώσουν κοντά στα 64 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από 91 δισ. σήμερα και 107 δισ. το καλοκαίρι του 2016. Χρειάζονται, όμως, νέες πρωτοβουλίες».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ πρότεινε να διαμορφωθεί «σύντομα», ένας οδικός χάρτης, «ώστε τα NPEs να μειωθούν ως ποσοστό του συνόλου των δανείων κάτω του 10%, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Στο πλαίσιο αυτό της διαχείρισης των NPEs, δείχνουμε κατανόηση και προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις σε όσους αντικειμενικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και συνεργάζονται με τις τράπεζες, μεταχειριζόμαστε δίκαια όσους, παρά τις δυσχέρειες παρέμειναν συνεπείς, είμαστε αμείλικτοι έναντι όλων των στρατηγικών κακοπληρωτών, που επιδιώκουν να επιρρίψουν το δικό τους κόστος στους φορολογούμενους, τους καταθέτες, τις τράπεζες και στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Πηγή: parapolitika.gr

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ