ΙΕΑ: Η αύξηση του ΟΠΕΚ θα φτάσει την παγκόσμια παραγωγή στα όριά της

0

Η απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου ώστε να χαλαρώσουν οι τιμές του αργού, μπορεί πολύ σύντομα να εξαντλήσει την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), στην τελευταία έκθεσή της.

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται μετά τις χθεσινές απώλειες του αργού που ήταν οι μεγαλύτερες σε διάστημα δύο ετών, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και τα επίμονα προβλήματα που εντοπίζονται στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΙΕΑ, «ο μεγάλος αριθμός διακοπών στον εφοδιασμό μάς υπενθυμίζει την πίεση που υπάρχει στην παγκόσμια τροφοδοσία. Το ζήτημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η αυξανόμενη παραγωγή από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία, όσο και αν είναι καλοδεχούμενη, έρχεται εις βάρος της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας, η οποία μπορεί να φτάσει στα όρια της».

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι υπόλοιποι σύμμαχοι πρόσφατα συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια έτσι ώστε να χαλαρώσουν οι τιμές, που έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά τρεισήμισι ετών.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ωστόσο, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι θα δυσκολευθούν ή και θα δώσουν αγώνα για να αυξήσουν τόσο την παραγωγή, καθώς λίγες χώρες (της Μέσης Ανατολής) έχουν τέτοια δυνατότητα.

Πάντως, με τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να αυξάνουν την παραγωγή, ακόμα και οι πιο μικρές αναταραχές σε βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μπορεί να προκαλέσουν άνοδο στις τιμές.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ