Γιατί ο Fitch αναβάθμισε τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες

0

Τα μακροπρόθεσμα IDRs της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας σε «CCC+» από «RD» και της Πειραιώς και της Eurobank σε «CCC» από «RD» αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Επίσης, ο Fitch αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs και των τεσσάρων τραπεζών σε «C» από «RD».

O οίκος είπε ότι η αναβάθμιση έρχεται μετά «την άρση των ορίων απόσυρσης καταθέσεων και των νομικών περιορισμών για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων στη χώρα την 1η Οκτώβρη».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι το τρίτο στάδιο, που περιλαμβάνει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων εκτός Ελλάδας, είναι πιθανόν να εφαρμοστεί σε σύντομο διάστημα.

O Fitch είπε ότι, για να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση,

χρειάζεται σημαντική μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε μη

εξυπηρετούμενα δάνεια και της κεφαλαιακής τους επιβάρυνσης,

καθώς και να συνεχιστεί η βελτίωση της χρηματοδότησή τους, που περιλαμβάνει αύξηση των καταθέσεων και εμπέδωση της πρόσβασης τους στις αγορές.

Η δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), που φέρεται ότι σχεδιάζεται για τις ελληνικές τράπεζες που θα παράσχει ασφάλιση για τα επισφαλή χρέη του τραπεζικού τομέα, θα εξαλείψει με κάποιο τρόπο τον κίνδυνο dilution (αραίωση) των ελληνικών μετοχών της τράπεζας, αν δεν απαιτεί ζημιές από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, εκτιμά η Fitch.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης μία τέτοια εξέλιξη,  θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τις τράπεζες προς το κράτος.

Επίσης, οποιαδήποτε εξάντληση του ίδιου του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου χρηματοδότησης ή μια λύση που μπορεί να συνεπάγεται κυβερνητική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει εκ νέου ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Αν και η Fitch προβλέπει πως η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους για το πλεόνασμα ( 3,5% του ΑΕΠ) τόσο  το 2018 όσο και το 2019, η διάσωση των τραπεζών ωστόσο θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους.

Share.

Comments are closed.