Τουρκία: Ύφεση της οικονομίας το 2019 προβλέπουν οικονομολόγοι

0

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Τουρκίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 2% στο τρίτο τρίμηνο του 2018 και ότι θα ανέλθει στο 2,8% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με 15 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Ακόμη μία έρευνα του Reuters που έγινε τον Οκτώβριο, στην οποία συμμετείχαν 46 οικονομολόγοι, έδειχνε ότι η ανάπτυξη της χώρας θα ήταν χαμηλότερη φέτος και το επόμενο έτος από τις πολύ "ψαλιδισμένες" προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης και ότι η τουρκική οικονομία θα εισερχόταν επίσημα σε ύφεση - δηλαδή σε διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης - στις Αρχές του 2019.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου φέτος, ωθώντας προς τα πάνω γενικά τις τιμές και εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό σχεδόν στο 25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 15 ετών.

Αν και η λίρα άρχισε να ανακάμπτει, χάρη στα μέτρα που έλαβαν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα, η ανάκαμψη ήταν περιορισμένη. Ο πληθωρισμός της χώρας υποχώρησε τον Νοέμβριο από το επίπεδο - ρεκόρ, αλλά παρέμεινε πάνω από το 20%.

Share.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ