Συμφωνία ύψους $10 δισ. στην Κίνα για τη Saudi Aramco

0

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco υπέγραψε συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός συγκροτήματος διύλισης και πετροχημικών στην Κίνα την Παρασκευή, καθώς ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman ολοκλήρωσε διήμερο ταξίδι στο Πεκίνο.

Η Σαουδαραβική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων στελεχών της Aramco, έφτασε την Πέμπτη για μια περιοδεία στην Ασία, κατά την οποία το βασίλειο δεσμεύτηκε να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πακιστάν και να επιδιώξει πρόσθετες επενδύσεις στη βιομηχανία διύλισης της Ινδίας, αναφέρει το newmoney.

Ο πρίγκιπας θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος έχει επιταχύνει την παρουσία της Κίνας στη Μέση Ανατολή ως βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής, παρά τον παραδοσιακά μικρό ρόλο που διαδραματίζει εκεί.

Η Aramco με την κινεζική Norinco και την Panhin Sincen θα σχηματίσουν μία νέα εταιρεία που θα αποκαλείται Huajin Aramco Petrochemical. Το πρότζεκτ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διυλιστήριο 300.000 βαρελιών την ημέρα, καθώς και 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους αιθυλενίου τον χρόνo.

Η Aramco θα έχει το 35% της νέας εταιρείας, ενώ η Norinco και η Panjin Sincen θα έχουν 36% και 29% αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις θα βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να ξανακερδίσει τη θέση της ως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα, μια θέση την οποία κατείχε η Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια. Η Saudi Aramco αναμένεται να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς υπογράφοντας συμφωνίες εφοδιασμού με μη κρατικά κινεζικά διυλιστήρια.

Share.

Comments are closed.