«Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015» ομολογεί ο Τσακαλώτος

0

Αυτοκριτική για την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως παραδέχθηκε, ηττήθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτοςμιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Θεμάτων του Παρισιού (Sciences Po - Paris School of International Affairs).

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες επιβαρύνονται με δυσανάλογα μεγάλο φορολογικό βάρος, αλλά δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα Μνημόνια και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιείται όχι μόνο για τη μείωση φόρων αλλά και για να χτιστεί κράτος ευημερίας. «Εάν χρησιμοποιείτο ο δημοσιονομικός χώρος μόνο για μειώσεις φόρων, θα αυξάνονταν οι ανισότητες», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας απολογισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε: «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το 2015 δύο βασικά λάθη, αλλά πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη: «Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων.

Ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα.

Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν! Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Share.

Comments are closed.