Έρευνα: Από πότε μειώνεται η γονιμότητα των ανδρών

0

Ακόμα ένας μύθος, ότι δηλαδή η γονιμότητα του άνδρα είναι η ίδια για πάντα, καταρρίπτεται από μία νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων του Λονδίνου, έκανε έκκληση στους διάσημους άνδρες και γυναίκες μεγάλης ηλικίας που αποκτούν παιδί, να αποκαλύπτουν αν χρησιμοποίησαν σπέρμα δότη ή ωάρια δότριας ώστε να μην παραπλανάται το κοινό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι βλάβες του DNA των σπερματοζωαρίων όσο περνούν τα χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι άνδρες έχουν το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι». Έχει φανεί ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τόσο μειώνεται η γονιμότητά τους και αυξάνονται οι αποβολές των συντρόφων τους που μένουν έγκυοι (ανεξαρτήτως από την ηλικία της γυναίκας).

Και ενώ μέχρι τώρα δεν είχε ερευνηθεί αν η ηλικία του πατέρα επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της μικρογονιμοποίησης ωραίων ICSI, η νέα μελέτη 4833 κύκλων εξωσωματικής και ICSI που έγιναν σε κλινική στο Λονδίνο έδειξε ότι τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται σημαντικά όταν ο πατέρας είναι άνω των 51 ετών.

«Από τα στοιχεία μας φαίνεται ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μείωση της επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης που διαπιστώσαμε στους μεγαλύτερους άνδρες», είπαν οι ερευνητές.

Share.

Comments are closed.