Λέρος: Πού στρέφονται οι έρευνες Στρατού και Αντιτρομοκρατικής μετά την απώλεια οπλισμού

0

Συνεχίζεται το θρίλερ μετά την απώλεια οπλισμού στη ναυτική βάση της Λέρου.

Η απώλεια του στρατιωτικού υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από καταμέτρηση σε αποθήκη όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά που δεν είναι εκπαιδευτικά, δηλαδή για χρήση σε ασκήσεις, αλλά είναι χαρακτηρισμένα ως φόρτος μάχης.

Ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των πυρομαχικών προέβαινε στην τυπική καταμέτρηση, παρουσία του παραδίδοντος οπλονόμου, όταν διαπίστωσε ότι τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό που έπρεπε να είναι έτοιμα μέσα σε σάκους προορισμένους για χρήση από στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα από τα μέλη των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών, υπολείπονταν αυτών που ήταν καταγεγραμμένα.

Μετά και από δεύτερο έλεγχο, αποδείχτηκε έλειπαν δύο αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, βραδύκαυστο φυτίλι και μερικές δεκάδες σφαίρες.

Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους.

Η υπόθεση αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρή, αφού έφερε στη μνήμη των παλαιών την κλοπή πυρομαχικών στο στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα από τη "17Νοέμβρη" το 1989 και την απώλεια πυρομαχικών από στρατόπεδο της Κω το 2002.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στη Λέρο για να προσφέρει την βοήθειά του στις έρευνες, αποκαλύπτοντας ότι ο βαθύτερος φόβος των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού είναι μήπως πρόκειται για κλοπή στρατιωτικού υλικού από επίδοξους τρομοκράτες.

Η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, η αποκαλούμενη ΥΝΤΕΛ, σφραγίστηκε από το πρωί. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει διαταχθεί να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Λακκί της Λέρου.

Οι εμπλεκόμενοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών, ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης δίνουν καταθέσεις στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού» -όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η υπόθεση από το Πολεμικό Ναυτικό- προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μυστηρίου.

Η αποθήκη όπου φυλασσόταν το πολεμικό υλικό για τις ειδικές δυνάμεις δεν είχε ίχνη παραβίασης. Οι διπλές κλειδαριές δεν είχαν ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης, συναγερμός δεν είχε ηχήσει.

Στην προσπάθεια εξιχνίασης του πρωτοφανούς περιστατικού θα αξιοποιηθεί οπτικό υλικό αφού η αποθήκη παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Το ερώτημα είναι πότε έγινε η κλοπή ή πότε μεταφέρθηκαν τα αντιαρματικά, οι οπλοβομβίδες και οι χειροβομβίδες χωρίς να καταγραφεί.

Οι κάμερες έχουν υλικό τριών μηνών, όμως η απώλεια του υλικού μπορεί να έχει συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τις 31 Δεκεμβρίου 2018, όταν είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος, μέχρι χθες, 9 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε διαπιστώθηκε η απουσία του οπλισμού.

Παράλληλα, με την έρευνα σε λιγότερους των δέκα αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που την τελευταία διετία ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη της αποθήκης από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό, γίνεται καταμέτρηση αντίστοιχων υλικών που φυλάσσονται σε άλλες 3-4 μονάδες του ΓΕΝ, προκειμένου να αποκλειστεί η απιθανότητα το υλικό να έχει μεταφερθεί σε άλλη βάση χωρίς όμως να έχει γίνει η προβλεπόμενη καταγραφή.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Share.

Comments are closed.