Άγριο «κυνηγητό» είσπραξης οφειλών

0

Λίστες με ακίνητα και τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και αποδοχές κληρονομιάς«ξεσκονίζουν» οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ),προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από τις «παλαιές» οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν πριν από το 1997, ανήκουν στην ομάδα των χρεών που είναι διεκδικήσιμα.

Στόχος είναι εντός του 2018 να εισπραχθούν συνολικά άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και έτσι ο στόχος των στελεχών του ΚΕΑΟ είναι έως το τέλος της χρονιάς να έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συνολικά 31,86 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη στο μητρώο του κέντρου, αναφέρει η “Καθημερινή”. 

Συνολικά, εκτιμάται ότι απαιτούνται άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να ελεγχθεί το σύνολο των οφειλών και να τεθεί στην άκρη, πιθανότατα ακόμη και πάνω από το 50% των οφειλών.

Παράλληλα, βέβαια, «τρέχουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για τα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μόλις 828 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ήδη ανεπίδεκτες είσπραξης με συνολική οφειλή που δεν ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

Πλέον, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου αφενός να διερευνήσει εάν υπάρχουν πιθανές πηγές είσπραξης από χρέη που λιμνάζουν εδώ και χρόνια καθώς από τα συνολικά 31,86 δισ. ευρώ οφειλών, τα 15,3 δισεκατομμύρια έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009, αφετέρου να στραφεί δραστικά προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ έχουν τεθεί μεγάλες οφειλές, που παρά την πάροδο των ετών, μπορεί να διεκδικηθούν.

Για τον λόγο αυτό ελέγχονται εξονυχιστικά, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών με χρέη άνω των 100.000 ευρώ (περίπου 41.598 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και οι λογαριασμοί όσων έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς αλλά και η ακίνητη περιουσία παράλληλα με όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ οφειλετών και τρίτων προσώπων πριν από την πτώχευση της επιχείρησης.

Ήδη, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας παρέχει στο ΚΕΑΟ δυνατότητα αντίστοιχη με αυτή που έχει ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να διενεργεί ελέγχους με ταχύτατες διαδικασίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, επιμελητήρια, συμβολαιογραφεία, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία κ.α., ώστε να εντοπίζει τα «κρυμμένα» εισοδήματα.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή να συνδυάζουν πληροφορίες από όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα υποσυστήματα του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, όπως το εισόδημα, οι καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, το Ε9, το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών, το πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας καθώς και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ειδικά για τα ακίνητα, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ αναζητούν οφειλέτες με ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9. Τις ίδιες διαδικασίες, άλλωστε, ακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Στην πράξη, αναζητούνται ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών που έχουν οφειλές κι έχουν κηρύξει πτώχευση, ενώ έλεγχοι γίνονται και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι έχει γίνει μεταβίβαση περιουσίας, μέσω ηλεκτρονικών ή χειρόγραφων στοιχείων, αλλά και από πληροφορίες από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες που έχουν υποχρέωση να τις χορηγήσουν στο ΚΕΑΟ εντός 10 ημερών.

Επίσης, διασταυρώσεις γίνονται με το αρχείο ταυτοτήτων της αστυνομίας, το ΓΕΜΗ, με Πρωτοδικεία για διαθήκες ή αποποιήσεις κληρονομιάς, πτωχευτικά δικαστήρια κ.ά.

Share.

Comments are closed.