Έρευνα: Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για όσους καταναλώνουν ντομάτα

0

Οι μαγειρεμένες ντομάτες και οι ντομάτες κονσέρβα φαίνεται να έχουν θετική επίδραση κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και συνήθως εξελίσσεται αργά, ενώ η έγκαιρη διάγνωση ανεβάζει την πενταετή επιβίωση έως και 100%.

Οι ντομάτες φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Causes & Control.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 27 χιλιάδες άντρες Αντβεντιστές χωρίς καρκίνο όπως και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου και την κατανάλωση ντομάτας.

Όσοι κατανάλωναν ντομάτες κονσέρβα ή μαγειρεμένες 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ντομάτες, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη πιο ισχυρή συσχέτιση όταν η κατανάλωση έφτανε τα 71 γραμμάρια την ημέρα (περίπου το 1/3 του φλιτζανιού) σε σχέση με την έλλειψη ντομάτας από τη διατροφή.

Οι επικεφαλής της μελέτης αποδίδουν τον χαμηλότερο κίνδυνο στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του λυκοπενίου, ενός είδος καροτενοειδούς που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες και μαγειρεμένες ντομάτες.

Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ήταν πιο έντονα σε μαύρους συμμετέχοντες, δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή πρόκληση ασθενειών.

Share.

Comments are closed.