Αίτημα να μην πληρωθεί η 1η δόση για τις άδειες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση

0

Σε μια συνεδρίαση μακράς διάρκειας κεκλεισμένων των θυρών με  ένταση και  ρεκόρ παρεμβάσεων που φτάνουν τις 28 και με πληθώρα δικηγόρων, συζητήθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τα ασφαλιστικά μέτρα για τη χορήγηση  των  4 τηλεοπτικών αδειών,  3 εκ. ευρώ η κάθε μια.

Χαρακτηριστικό της σημερνής  συνεδρίασης ήταν η  ένταση που επικράτησε μεταξύ των δικηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ υπήρξαν  διάλογοι που τους διέκρινε σφοδρότητα και μαχητικότητα.

Έντονη και πολλαπλή  επίθεση δέχθηκε η εταιρεία του Ιωάννη   Καλογρίτσα που έχει λάβει σχετική άδεια, ενώ οι συνήγοροι του ΣΚΑΙ ζήτησαν από το ΣτΕ να μην καταβάλλουν την πρώτη δόση (περίπου 13 με 14 εκατ. ευρώ) μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν σήμερα.

Αναλυτικότερα,  στην  Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, συζητήθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και  Star  όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη  Ανώνυμη  Εταιρεία. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε καταθέσει και  ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon TV, αλλά στην συνέχεια παραιτήθηκε.

Κατά την επίμαχη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία ξεκίνησε στις 5,30μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις  9  μ.μ., πλέον των δικαστών και των δικηγόρων του Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών, παραβρέθηκε και  ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας  του υπουργείου Επικρατείας  Ελευθέριος Κρέτσος.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες  στρέφονται κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Δηλαδή επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών  «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

 Όμως,  κατατέθηκαν και 28 παρεμβάσεις με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν, αλλά και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια,  στρέφονται η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από τον τηλεοπτικό  στίβο.
Παρεμβάσεις έχουν καταθέσει:
1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) η οποία κατέθεσε 3 παρεμβάσεις σε βάρος άλλων  τηλεοπτικών σταθμών και νέων καναλαρχών.
2) Η εταιρεία  Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, η οποία κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.
3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.
4) Η τηλεοπτική εταιρεία   Αlpha κατέθεσε 4 παρεμβάσεις.
5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna κατέθεσε 3 παρεμβάσεις.
6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ κατέθεσε 5 παρεμβάσεις.
7) Η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Πάροχος Τηλεοπτικού» συμφερόντων του  Γιάννη Βαρδινογιάννη κατέθεσε 3 παρεμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το πρωί ο αριθμός των παρεμβάσεων ανερχόταν στις 20, αλλά μέχρι την έναρξη της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, κατατέθηκαν ακόμα 8 παρεμβάσεις.

Παράλληλα, στις 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων και πάλι των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών  των τηλεοπτικών σταθμών  Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς  και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι δικαστές στην εκπνοή του μήνα θα αποφανθούν για τη  νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του τρόπου και των προϋποθέσεων του προπαρασκευαστικού σταδίου επεξεργασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.

Οι επίμαχες προσφυγές συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία  πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ  συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη της  30ης Σεπτεμβρίου 2016 αναμένεται μέσα στο πρώτο διάστημα του ερχόμενου μήνα, εφόσον δεν χρειαστεί να γίνουν και άλλες διασκέψεις των δικαστών και η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί την ημέρα εκείνη.

Share.

Comments are closed.