Αναπτυξιακό: Ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας στο τελικό νομοσχέδιο- Ποιους αφορά

0

Ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας προβλέφθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφορικά με τις εξαιρέσεις από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Ειδικότερα, στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή διατηρήθηκαν οι εργασιακές διατάξεις που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και συνεπώς τα τρία επίπεδα εξαιρέσεων από τους όρους κλαδικών συμβάσεων για επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα.

Προστέθηκε ωστόσο ρητή μέριμνα για μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, ειδικά για κάθε επιχείρηση, τα οποία θα πρέπει να προβλέπονται στην υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει και θα καθορίζει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των εξαιρέσεων.

O εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι «από την αρχή είχα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη στους εργαζομένους που θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Στην αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει ο κ. Καρούζος, θα ήταν έρμαιο μιας κακόβουλης εργοδοτικής πρωτοβουλίας, να τους μειώνεται ο μισθός και ταυτόχρονα να ευρίσκονταν σε καθεστώς επαπειλούμενης απόλυσης η αλλαγής των συνθηκών απασχόλησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται πως άκουσε τη φωνή των ειδικών, καθώς η προσθήκη ρήτρας προστασίας των εργαζομένων ήταν κάτι που είχε προταθεί εδώ και καιρό.

Κατά τα λοιπά, το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων με τις οποίες έρχονται αλλαγές για τις κλαδικές συμβάσεις, καθώς θεσπίζονται ρήτρες απόκλισης από τους κλαδικούς μισθούς για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα αυστηροποιείται το πλαίσιο της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησίας.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιείται στους 2 μήνες η «βλαπτική μεταβολή» στις καθυστερήσεις μισθών ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ενώ με άλλες διατάξεις θεσπίζεται προσαύξηση 12% για την επιπλέον εργασία στη μερική απασχόληση, με στόχο να γίνουν πιο ακριβές οι ευέλικτες κορφές εργασίας ως «πριμ» υπέρ της πλήρους απασχόλησης.

Ταυτόχρονα έρχεται νέο πλαίσιο για την πάταξη της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας και αναθεωρείται το καθεστώς εκπτώσεων του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Με άλλη διάταξη παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως τις 31/12/2019, καθώς η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης.

Share.

Comments are closed.