Ανελέητο φορό-κυνηγητό ακόμα και για €500

0

Με στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τα περίπου 15 δις ευρώ, τα οποία χρωστούν στο Δημόσιο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις και μπορούν να εισπραχθούν σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ως εκ τούτου, η απειλή των κατασχέσεων αιωρείται εκ νέου πάνω από χιλιάδες φορολογούμενους, με ακίνητα, μισθούς και συντάξεις να μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας. Ήδη, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει κινήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Με την κοινωνία να βρίσκεται στα όρια της λόγω της φοροκαταιγίδας και των συνεχών επιβαρύνσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αποτρέψει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» -εξέλιξη που θα οδηγούσε σε νέο γύρο σκληρών μέτρων για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ουδέποτε μπήκαν σε πλήρη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στα μέτρα πίεσης εντάσσονται:
– η ενεργοποίηση μαζικών εντολών για κατασχέσεις καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς,

– οι τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς σε οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους,

– ο συμψηφισμός επιστρεφόμενων φόρων με άλλες μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ).

Οι προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνουν την αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων ακόμη και σε οφειλέτες μικροποσών κάτω των 500 ευρώ, οι οποίοι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτόματες κατασχέσεις ποσών από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, προκειμένου οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα, αν αυτοί δεν σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ ή τμηματικά τις οφειλές τους.

Επιπλέον, όσοι χρωστούν στην Εφορία ποσά άνω των 150.000 ευρώ και δεν έχουν ενταχθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, απειλούνται (μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων) με διαπόμπευση αν δεν συμμορφωθούν, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 300.000 ευρώ και δεν είναι σε θέση να τα ρυθμίσουν, αναμένεται σύντομα να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους μέσω άμεσων κατασχέσεων και πλειστηριασμών-εξπρές, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται με τιμές εκκίνησης τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.

Ήδη, οι πρώτες δεκάδες πλειστηριασμοί με το νέο αυτό νομοθετικό καθεστώς έχουν αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου.

Share.

Comments are closed.