Ανησυχία ΔΝΤ για τις δικαστικές «περιπέτειες» της ΕΛΣΤΑΤ

0

Επιστρέφει στην Αθήνα η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστροφή της Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται στην πρωτεύουσα στα μέσα του Σεπτέμβρη, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του οργανισμού στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Η διαδικασία ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, ενώ τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν κατά την αξιολόγηση της οικονομίας του προγράμματος και της μελέτης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Ράις κατά την ενημέρωση σχολίασε και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας πως πως, παρόλο που το ΔΝΤ δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απεικόνιση των στατιστικών δεδομένων της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 και εντεύθεν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς έχει πραγματοποιηθεί αξιόλογη πρόοδος στον τομέα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να προστατεύσουμε την πρόοδο αυτή που έχει συντελεστεί, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.»

Για τον κ. Γεωργίου, υποστήριξε ότι είναι πρώην στέλεχος του Ταμείου, επιφυλάχθηκε, ωστόσο να εξετάσει κατά πόσο είχε παραιτηθεί από το 2010, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ.

Share.

Comments are closed.