Από Νοέμβριο οι διαδικασίες απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα

0

Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα τεθούν οι βάσεις για την έναρξη μιας διαδικασίας απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο όπως φαίνεται είναι επιλογή και των δύο πλευρών.

Οι Ευρωπαίοι ήθελαν την συμμετοχή του ΔΝΤ για να κερδίσουν αξιοπιστία και φερεγγυότητα σε ένα πρόγραμμα που η Ελλάδα εν μέσω παλινωδιών υλοποιούσε με προβλήματα. Όμως η Γερμανία και ειδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος άπαξ και η Γερμανία θεωρεί ότι δεν υφίσταται θέμα χρέους, αναφέρει το ependisinews.

Η Ελλάδα, στο μεσοδιάστημα θα έχει βγει στις αγορές, θα έχει δανειστεί με επιτόκια έως 5 φορές υψηλότερα του κόστους δανεισμού του ESM άρα σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της.

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές αποδυναμώνει έως μηδενίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους. Ο ESM θέλει να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει την ισχυροποίηση του Ρέγκλινγκ του επικεφαλής του ESM.

O Ρέγκλινγκ μπορεί επίσημα να δηλώνει ότι όλοι οι θεσμοί έχουν ενιαία στάση και γραμμή αλλά πρακτικά «τον βολεύει το σενάριο της αποχώρησης», ενώ και το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν θεωρούν ότι η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη στο να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος. Όλοι ξέρουν πλέον ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση απεξάρτησης από τα προγράμματα και εάν χρειαστεί ECCL νέα πιστωτική γραμμή αυτή θα καλυφθεί μόνο από τον ESM και την Ευρώπη και όχι από το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αποδεχόμενο την Συμφωνία Επί της Αρχής και με την έκθεση βιωσιμότητας DSA που ανακοίνωσε για το ελληνικό χρέος και τις τράπεζες – που ήταν χειρότερες σε σχέση με την DSA του Φεβρουαρίου του 2017 – γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση των 1,6 δισ. ευρώ που προληπτικά έχουν εγκριθεί.

Επίσης, το ΔΝΤ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρέος και γνωρίζει ότι η Ευρώπη στην νέα ECCL στην νέα πιστωτική γραμμή δεν θα χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ, κάτι που δείχνει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

Στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα τεθούν οι βάσεις και επίσημα της αντίστροφης μέτρησης, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει την διαδικασία απεμπλοκής του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στόχος είναι έως τον Μάρτιο του 2018 να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το οριστικό διαζύγιο και ταυτόχρονα να έχει συμφωνηθεί η νέα πιστωτική γραμμή ECCL με βάση την οποία θα πορευθεί η Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι, ο ESM, η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ θα ήθελαν η νέα πιστωτική γραμμή ECCL να έχει ξεκάθαρα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή άμεση ή έμμεση του ΔΝΤ. Η Ελλάδα, παρά τις κόντρες που είχε με το Ταμείο, είναι αληθές ότι είχε ένα σταθερό σύμμαχο για την διευθέτηση του χρέους.

Share.

Comments are closed.