Αυτό είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ισχυρίζεται πως ανακάλυψε η Μόσχα (photos + video)

0

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό καταχώρησε πρώτη η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, 11 Αυγούστου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Το εμβόλιο ονομάζεται Sputnik V και οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι συμμετείχαν απέκτησαν ανοσία στον ιό.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που αποκάλυψε ότι το εμβόλιο έχει κάνει η μία του κόρη.

Οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και συμμετείχαν 38 εθελοντές. Όλοι τους ανέπτυξαν ανοσία.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Άνθρωποι ηλικίας 18-60 ετών που δεν έχουν αλλεργία στα συστατικά του και γυναίκες που δεν είναι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, εκείνοι που πάσχουν από ασθένεια του αναπνευστικού θα πρέπει να περιμένουν να αναρρώσουν προτού εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο χορηγηθεί πρώτα σε ιατρούς που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνίες με πέντε χώρες για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων τους πρώτους 12 μήνες.

Το Sputnik V ανέπτυξαν το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια από κοινού με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Πέρα από το Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το εμβόλιο, θα παράγεται και στο εργοστάσιο που ανήκει στη ρωσική εταιρεία AFK Sistema, η οποία υποσχέθηκε περίπου 1,5 εκατομμύρια δόσεις τον χρόνο.

Το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 αναπτύσσει ανοσία στον κορωνοϊό έως δύο χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας.

Το εμβόλιο βασίζεται σε αδενοϊό. Έχει δοκιμαστεί σε ζώα και στη συνέχεια έγιναν κλινικές δοκιμές σε δύο γκρουπ εθελοντών.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί «ανενεργά» μόρια του κορωνοϊού, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

«Τα μόρια μπορούν να αναπαραχθούν μόνο εάν θεωρούνται "ζωντανά". Τα συγκεκριμένα σωματίδια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γκίντσμπουργκ.

Επομένως, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ανησυχία πως το εμβόλιο θα μπορούσε να βλάψει την υγεία ενός ανθρώπου.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

Επιφυλάξεις εκφράζει η επιστημονική κοινότητα

Δυσπιστία στις τάξεις των επιστημόνων προκαλούν οι σημερινές ανακοινώσεις της Μόσχας, οι αρχές της οποίας ενέκριναν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Κεντρικό επιχείρημα της επιστημονικής κοινότητας ότι χωρίς πλήρη πειραματικά δεδομένα, το εμβόλιο είναι δύσκολο να περιβληθεί από εμπιστοσύνη.

Σκοπεύοντας να κόψει πρώτη το νήμα στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, η Ρωσία δεν έχει ολοκληρώσει τις μεγάλης κλίμακος δοκιμές, οι οποίες θα έδειχναν κατά πόσον το εμβόλιο παράγει αποτελέσματα – κάτι που μερίδα ανοσολόγων και ειδικοί επί των μολυσματικών ασθενειών χαρακτηρίζουν ως ριψοκίνδυνο βήμα.

«Αυτό που στην ουσία πράττει η Ρωσία είναι ένα πείραμα επί μεγάλου πληθυσμού», δηλώνει η Ayfer Ali, ειδικός επί της φαρμακευτικής έρευνας στο Business School του βρετανικού πανεπιστημίου Γουόρικ.

Η ίδια εκφράζει ανησυχία για την τάχιστη διαδικασία έγκρισης καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι και πιθανά αντίθετα αποτελέσματα του εμβολίου δεν έχουν συνυπολογιστεί.

Από την πλευρά του ο Francois Balloux, του Γενετικού Ινστιτούτου του University College London (UCL) λέει ότι πρόκειται για μία «παράτολμη και ανόητη απόφαση».

«Mαζικός εμβολισμός με ένα ελλιπώς ελεγμένο εμβόλιο είναι ανήθικος. Κάθε πιθανό πρόβλημα στην καμπάνια του ρωσικού εμβολίου θα μπορούσε να είναι καταστροφικό τόσο λόγω των αρνητικών συνεπειών του στην υγεία όσο και επειδή θα ανέστελλε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού στον εμβολιασμό».

Με τα σχόλιά του συμφωνεί και ο Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου: «Η παράπλευρη απώλεια που θα προκαλούσε η ανάπτυξη ενός εμβολίου που δεν είναι ακόμα βεβαιωμένα ασφαλές και αποτελεσματικό θα επιδείνωνε τα υφιστάμενα προβλήματα σε ανυπέρβλητο βαθμό».

Και ενώ η Ρωσία θριαμβολογεί, τουλάχιστον πέντε φαρμακευτικές εταιρίες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε στάδιο διεξαγωγής μεγάλης κλίμακας και εξελιγμένων δοκιμών σε ανθρώπους. Οι περισσότερες από αυτές δηλώνουν ότι θα ξέρουν εάν τα εμβόλιά τους παράγουν αποτέλεσμα στα τέλη του έτους.

Όλες τους αναμένεται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους και τα δεδομένα ασφαλείας στους αρμόδιους οργανισμούς, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού ώστε να μπουν στο μικροσκόπιο προτού εκδοθεί τελικά η άδεια.

Αντιθέτως, η έγκριση του ρωσικού εμβολίου από το εγχώριο υπουργείο Υγείας επισυμβαίνει χωρίς να έχουν υπάρξει ευρείας κλίμακας ανθρώπινες δοκιμές, που συνήθως εμπλέκουν χιλιάδες εθελοντές, στην λεγόμενη Φάση 3.

Τέτοιες δοκιμές θεωρούνται ουσιώδεις πρόδρομοι για ένα εμβόλιο προκειμένου να διασφαλίσει τις εγκρίσεις.

Ο Peter Kremsner, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τούμπινγκεν στη Γερμανία χαρακτηρίζει και αυτός παράτολμη την ρωσική κίνηση και προσθέτει:

«Φυσιολογικά, χρειάζεσαι δοκιμές σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων προτού εγκρίνεις ένα εμβόλιο. Νομίζω πως είναι παράτολμο να προχωρήσει σε αυτό χωρίς να έχεις δοκιμάσει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Οι ειδήμονες λένε ότι η έλλειψη δημοσιευμένων δεδομένων για το ρωσικό εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παρασκευής του αλλά, των λεπτομερειών ασφαλείας του, και του κατά πόσον μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον COVID-19, αφήνει τους επιστήμονες, τις αρχές υγείας, αλλά και το κοινό στο σκοτάδι.

«Δεν είναι δυνατόν να μάθουμε εάν το ρωσικό εμβόλιο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό χωρίς να έχουν υποβληθεί οι επιστημονικές μελέτες για ανάλυση», εκτιμά, τέλος, ο Keith Neal, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Nottingham.

Share.

Comments are closed.