Αφήνει το γουάν στη… μοίρα του η PBOC

0

Πρόθυμη να αφήσει το γουάν να αποδυναμωθεί φαίνεται να είναι η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC), σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προτίθεται να αφήσει το γουάν να υποχωρήσει στα 6,8 ανά δολάριο, μετά από την πτώση - ρεκόρ 4,5% του προηγούμενου έτους.

Σημειωτέον πως το γουάν, ήδη, διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Επομένως, όπως δήλωσαν οικονομολόγοι και σύμβουλοι της κινεζικής κυβέρνησης, η κεντρική τράπεζα της χώρας σκοπεύει να διασφαλίσει μια σταδιακή υποχώρηση, προκειμένου να αποφύγει εκροές κεφαλαίων παρόμοιες με εκείνες που συνετάραξαν την οικονομία, νωρίτερα το 2016, αλλά και την κριτοκή που δέχεται από τους εμπορικούς της εταίρους, όπως είναι οι ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο Αύγουστο, η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του γουάν "πυροδότησε" βαριές ανησυχίες στις αγορές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προκαλώντας μαζικές εκροές κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν "ασφαλή καταφύγια".
"Η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να δει υποτίμηση του γουάν, υπό την προϋπόθεση πως οι προσδοκίες για την υποβάθμιση βρίσκονται υπό έλεγχο", ανέφερα οικονομολόγος της κυβέρνησης. "Η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν ένα μεγάλο σοκ. Η μεταβλητότητα στην αγορά μπορεί να διαρκέσει για κάποιο διάστημα", παρατήρησε.

Το γουάν, μάλιστα, "κατρακύλησε" σε νέα χαμηλά, μετά από την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για το σύνολο του έτους, καθίσταται το πιο εξασθενημένο, εκ των βασικών ασιατικών νομισμάτων.

Share.

Comments are closed.