Αkazoo: Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφασίζει για τις αγωγές

0

Σε νέα φάση περνά η υπόθεση Akazoo, το σκάνδαλο εξαπάτησης επενδυτών με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που ήταν εισηγμένη στον Nasdaq. Το Δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης υπό τον δικαστή Μπράιαν Κόγκαν θα διορίσει τον επικεφαλής ενάγοντα στη νομική διαμάχη των ζημιωθέντων από την Akazoo επενδυτών. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στις 20 Απριλίου από το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) του Γκάμπριελ Γκρέγκο. Από τότε ακολούθησε πλήθος αγωγών.

Στις 21 Μαΐου η νέα διοίκηση της εταιρείας παραδέχθηκε πως «οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo».

Στις 22 Απριλίου, το Δ.Σ. της Akazoo συνέστησε μια ειδική επιτροπή για να εξετάσει τις καταγγελίες του QCM. Την 1η Μαίου το ΔΣ απομάκρυνε τον Απόστολο Ζερβό από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η απόλυση ακολουθεί τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής που «βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας του CEO να συνεργαστεί με την έρευνα».

Καθοριστικό ρόλο στην αποπομπή του Ζερβού έπαιξαν η στάση του μεγαλομετόχου της εισηγμένης εταιρείας,  γνωστού επενδυτή στις ΗΠΑ, Λιούις Ντίκεϊ, ο οποίος δέχτηκε σοβαρό πλήγμα στην δημόσια εικόνα του ως πρόεδρος της Akazoo, όπως και η πίεση από πολλούς αγανακτισμένους μετόχους, που προσέφυγαν σε διαφορετικές νομικές εταιρείες για να υποβάλλουν ομαδικές αγωγές εναντίον της σημερινής διοίκησης της Akazoo. Το διοικητικό συμβούλιο της Akazoo αποφάσισε τον διορισμό του Μάικλ Κνότ ως προσωρινού CEO, ο οποίος είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος (Senior Managing Director) στο τμήμα Εταιρικών Οικονομικών της συμβουλευτικής FTI Consulting στο Λονδίνο και θεωρείται έμπειρο στέλεχος του τομέα τηλεπικοινωνιών, media και τεχνολογίας, με 30ετή εμπειρία στη στρατηγική και τη συμβουλευτική επιχειρήσεων.

Η Akazoo έλαβε επιστολή για delisting από το Nasdaq και από τις 27 Μαίου σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστήριο.

Share.

Comments are closed.