Βενεζουέλα: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017 οι τιμές των κρατικών ομολόγων

0

Τα δολαριακά ομόλογα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA συνέχισαν σήμερα το ράλι τους, καθώς η στήριξη της Ουάσιγκτον στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ενίσχυσε τις ελπίδες των επενδυτών για μία αλλαγή κατάστασης στη φτωχοποιημένη χώρα.

Το κρατικό δολαριακό ομόλογο της Βενεζουέλας, που λήγει το 2024, σημείωσε κέρδη 0,5 σεντς μετά το άλμα τεσσάρων σεντς που έκανε χθες και η τιμή του διαμορφώνεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2017, όταν ο Μαδούρο ζήτησε δημόσια την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, αναφέρει το in.gr.

Το ομόλογο της PDVSA σημείωνε κέρδη 1,5 σεντς και διαμορφωνόταν στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών. Ωστόσο, λίγοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει μία λύση για τους επενδυτές στο πολύ κοντινό μέλλον. «Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας έως ότου υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς – αυτό φαίνεται να είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους Lee Buchheit της Cleary Gottlieb.

H νοτιοαμερικανική χώρα, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο και αποτελεί μεγάλο προμηθευτή των διυλιστηρίων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μαδούρο άρχισε από το 2017 να αναστέλλει τις πληρωμές τόκων για το χρέος που διαπραγματεύεται στις αγορές, ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τα δολάρια της χώρας για τη χρηματοδότηση της καταρρέουσας σοσιαλιστικής οικονομίας που υποφέρει από υπερπληθωρισμό. Το κράτος και οι κρατικές εταιρείες χρωστούν πάνω από 8 δισ. δολάρια για απλήρωτους τόκους και κεφάλαιο.

Τα κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας, που λήγουν από το 2024 και μετά, διαπραγματεύονται σε λιγότερο από τη μισή ονομαστική αξία τους από τα τέλη του 2014, ενώ η αξία τους μειώθηκε περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν ο Μαδούρο ζήτησε την αναδιάρθρωση του χρέους, με πολλά από αυτά να διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της ονομαστικής αξίας τους.

Share.

Comments are closed.