Βρετανικές εκλογές: Ποιο κόμμα ψηφίζουν οι… μετοχές του City;

0

Ο νικητής των εκλογών του επόμενου μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί. Αυτοί, πάντως, που ασχολούνται με τις μετοχές στο Λονδίνο, μπορούν να παρηγορηθούν με την ιδέα ότι ιστορικά, δεν έχει πραγματικά μεγάλη διαφορά, το ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα της βρετανικής πολιτικής σκηνής ήταν στην εξουσία.

Ένα παλιό στερεότυπο υποδηλώνει ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι υπέρ των επιχειρήσεων και είναι καλύτερο για τις αγορές από τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά του κέντρου και, σε αυτές τις εκλογές, το σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Ωστόσο, λαμβάνοντας πραγματικές αποπληθωρισμένες αποδόσεις για τις μετοχές της Μεγάλης Βρετανίας από το 1900 μέχρι σήμερα, η Kleinwort Hambros, η θυγατρική private banking της Societe Generale, βρήκε μικρές, μόνο, διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αναφέρει το newmoney.

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις έχουν βρεθεί στην εξουσία για συνολικά 67 χρόνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποφέροντας 7,6% πραγματική απόδοση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση αυτής της ιδιωτικής τράπεζας. Οι Εργατικοί έμειναν συνολικά 37 χρόνια στην εξουσία και στις περιόδους αυτές κατεγράφησαν αποδόσεις 7,7%. Τα υπόλοιπα χρόνια στην εξουσία βρέθηκε το Κόμμα των Φιλελευθέρων, κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα και οι επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, θα είχαν χάσει κατά 0,7% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του κόμματος αυτού.

Τελικά, «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει σημασία το κόμμα που κυβερνά», δήλωσε ο Φαχάντ Καμάλ, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς στην Kleinwort Hambros.

Σαφώς, υπάρχουν επιφυλάξεις. Αυτή η περίοδος περιλαμβάνει δυο παγκόσμιους πολέμους, περιόδους που η αγορά ήταν συντρίμμια και παγκόσμια γεωπολιτικά προβλήματα που εκτείνονται από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου. Κι αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη στη σχετικότητα των μετρήσεων.

Share.

Comments are closed.