Γερμανοί «σοφοί»: Έρχεται η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από το 2009

0

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Γερμανίας προβλέπουν ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση για τη χώρα από εκείνη που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008.

Ακόμη και αν οι περισσότεροι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις και τις μετακινήσεις αρθούν στα μέσα Μαΐου, επιτρέποντας ουσιαστικά στην οικονομία να ανακάμψει μέχρι το καλοκαίρι, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, αναφέρει το newmoney.

Αν οι περιορισμοί κρατήσουν περισσότερο ή αν η παραγωγή μειωθεί περαιτέρω, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5,4%. Και τα δύο σενάρια αποτελούν τη μεγαλύτερη ύφεση από το 2009.

Το εύρος των εκτιμήσεων αντανακλά την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι όσον αφορά την κατανόηση της έκτασης των οικονομικών συνεπειών λόγω κορωνοϊού.

Μια ξεχωριστή έκθεση τη Δευτέρα έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη βυθίστηκε περισσότερο, καθώς οι προοπτικές μειώθηκαν σε σχέση με το σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Το γερμανικό Συμβούλιο δήλωσε σήμερα ότι τα παραδοσιακά μέτρα τόνωσης της οικονομίας δεν είναι ελπιδοφόρα, καθώς το lockdown που έχει επιβληθεί στην ουσία έχει παγώσει τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προσοχή σε μέτρα που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη μετά την περίοδο του lockdown τόσο για επιχειρήσεις όσο και για νοικοκυριά.

Αυτό περιλαμβάνει έγκαιρη επικοινωνία σχετικά με τα εργαλεία που θα διατεθούν και θα καταστεί σαφές ποια κριτήρια πρέπει να πληρούνται προκειμένου να καταργηθούν σταδιακά οι ισχύοντες περιορισμοί.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει υποσχεθεί ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των εργαζομένων.

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων δήλωσε επίσης ότι μια σαφής δέσμευση σε επίπεδο ευρωζώνης για την παροχή πρόσθετων δημοσιονομικών μέσων, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση του ταμείου διάσωσης του μπλοκ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω προγραμμάτων αντιμετώπισης κρίσεων.

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση σχετικά με τα κορωνο-ομόλογα, δήλωσαν σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Ενώ κάποιοι υποστήριζαν την ιδέα της κατανομής των κινδύνων με τη συγκέντρωση περιφερειακών χρεογράφων, άλλοι ήταν σκεπτικοί, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθεί το κορωνο-ομόλογο στις προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουις Ντε Γκουίντος δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι τάσσεται υπέρ των κορωνο-ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας έκτακτης ανάγκης, δεσμευόμενη να δαπανήσει τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ για να αγοράσει χρέος το 2020 και να προσφέρει πολύ φθηνά δάνεια σε τράπεζες.

Share.

Comments are closed.