Γεωργιάδης: Μεγάλο λάθος οι νέοι φόροι για την Ελλάδα

0

Για "καλό κλίμα" στην συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης για την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τόνισε ότι "δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση για το χρέος αλλά ένας οδικός χάρτης". Σημείωσε ότι τα συμπληρωματικά μέτρα που χρειάζονται για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή.

"Το αποτέλεσμα είχε καθοριστεί από πριν, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αλλά είχαν ψηφιστεί και τα μέτρα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα", δήλωσε και πρόσθεσε πως ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, χωρίς να χρειαστεί νέα συνεδρίαση.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι "σε καιρό ύφεσης δεν επιβαρύνεις περαιτέρω την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις", ενώ για το πότε θα είναι σε θέση η Ελλάδα να βγει στις αγορές, απάντησε: "Δεν είμαι σε θέση και δεν έχω τα δεδομένα. Ένας τέτοιος προσδιορισμός μπορεί να προκύψει μόνο με επαφή με τις διεθνείς αγορές", ενώ σημείωσε πως το σημαντικό είναι η υλοποίηση και εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πλαισίου όπως έχει συμφωνηθεί.

Σχετικά με την σύγχυση που προκλήθηκε χθες για τα περί "συμπληρωμένου" και "συμπληρωματικού" μνημονίου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία γνωστή διαδικασία, η οποία ακολουθείται σε κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης. "Το μνημόνιο επικαιροποιείται, δεν είναι καινούργιο μνημόνιο, είναι επικαιροποίηση. Έχουν περάσει τα περισσότερα μέτρα από την βουλή, δεν απομένουν πολλά. Ο μεγάλος όγκος των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί".

Σε ερώτηση για τις διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε: "Η σύνοδος κράτησε περισσότερο γιατί έπρεπε να διατυπωθούν οι αναφορές για το χρέος με τον τρόπο που θα τους ικανοποιούσε όλους. Επί της ουσίας, το κλίμα ήταν θετικό για την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, είναι πρωτοφανές οι θεσμοί να μην έχουν σε όλα τα θέματα κοινή γραμμή, όμως έχει γεφυρωθεί το χάσμα και υπάρχει οδικός χάρτης, που είναι αυτός που πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα".

Share.

Comments are closed.