Γιατί εξαφανίζεται η Λιβύη από τον πετρελαϊκό «χάρτη»

0

Οι πιθανότητες μιας αναβίωσης στο πετρέλαιο της Λιβύης μειώνονται εν μέσω της συνεχώς εντεινόμενης σύρραξης που εξαλείφει την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά την αποτυχία πώλησης ενός φορτίου της National Oil στην Τρίπολη, αξιωματούχοι είπαν στην κρατική Arabian Gulf Oil που ελέγχει την παραγωγή στην περιοχή, να μην επιτρέπει στα πετρελαιοφόρα να φεύγουν χωρίς την έγκρισή της. Αυτή την εβδομάδα απαγόρευσαν στο πετρελαιοφόρο Seachance να εξάγει ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού από το λιμάνι Χαρίγκα, ισχυριζόμενοι πως δεν είχε τα σωστά έγγραφα.

Η παραγωγή της Λιβύης -ήδη στο ένα τέταρτο των επιπέδων της πριν την απομάκρυνση του Καντάφι- ενδέχεται να υποχωρήσει κι άλλο φέτος, ανέφερε η BNP Paribas.

«Η κεντρική κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν είναι πιθανό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το Χαρίγκα για να πουλήσει πετρέλαιο», παρατήρησε και ο Mattia Toaldo, αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Λονδίνο. «Αυτό καθιστά ακόμη πιο απίθανο να επιστρέψει η παραγωγή στα 800.000 βαρέλια την ημέρα, το οποίο θεωρείται τουλάχιστον συμβολικά, το επίπεδο που θα ξεκινούσε να συνδράμει τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Η παραγωγή της Arabian Gulf Oil θα σταματήσει σε περίπτωση που οι εισαγωγές από το Χαρίγκα σταματήσουν για ακόμη 24 ημέρες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η παραγωγή έχει ήδη υποχωρήσει στα 90.000 βαρέλια την ημέρα από 240.000 βαρέλια, λόγω περιορισμών στην αποθήκευση στο λιμάνι.

Share.

Comments are closed.