Δάνεια 1,2 δισ. ευρώ από την EBRD για τον TAP

0

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σχεδιάζει να διαθέσει δάνεια έως 1,2 δισ. ευρώ για τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) φέτος, στο πλαίσιο σχεδίου ύψους 40 δισ. δολαρίων για τη μεταφορά νέων ποσοτήτων αερίου φέτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχο της EBRD, αναφέρει το in.gr.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αναπτύσσοντας τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που αναμένεται να φέρει περίπου 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη κατ’ έτος από το 2020.

Το αέριο θα προέλθει από το τεράστιο κοίτασμα του Shah Deniz 2 στο Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP καθώς και από τον Αγωγό του Νότιου Καυκάσου που περνά διαμέσου της Γεωργίας και από τον Αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (Trans-Anatolian Pipeline-TANAP) που περνά μέσω της Τουρκίας.

«Το ποσό αναμένεται να είναι περίπου έως 500 εκατ. ευρώ σε άμεσο δάνειο και έως 700 εκατ. ευρώ σε κοινοπρακτικό δάνειο, και υπόκειται στις τελικές εσωτερικές εγκρίσεις», δήλωσε στο Reuters ο Μπρούνο Μπαλβανέρα, διευθυντής της EBRD για τον Καύκασο, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία. «Αναμένεται να εγκριθεί προς τα μέσα του έτους».

Το 2017, η EBRD ενέκρινε δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων για τον αγωγό TANAP. Το αζέρικο αέριο αναμένεται να αρχίσει να ρέει προς την Τουρκία μέσω του αγωγού αυτού τον Ιούλιο του 2018. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τον TAP.

Share.

Comments are closed.