Είναι οι σπουδές αυτοσκοπός;

0

Ο δρόμος του καθενός είναι διαφορετικός, όμως όσοι περάσαμε την διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα θυμηθούμε έντονα συναισθήματα και στιγμές οικογενειακής έντασης.

Πολλοί έφηβοι έρχονται στις συνεδρίες και τα πρώτα τους λόγια είναι: Εάν δεν πάρω τη σωστή απόφαση; Και εάν η σχολή που θέλω μετά δεν μου αρέσει ; Και εάν … και εάν… Έχοντας ως γνώμονα πάνω από όλα τον /την έφηβο θα πω ότι δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη

Η προσωπική μου διαδρομή, μου έδειξε ότι εάν θες κάτι πολύ, πρέπει να προσπαθείς συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση και να έχεις σχέδιο. Οι σπουδές δεν οδηγούν πάντα άμεσα στην επαγγελματική αποκατάσταση που ονειρευόμασταν στο λύκειο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποτε πήραμε λάθος απόφαση.

Ίσως χρειάζεται επιπλέον γνώσεις, εξειδίκευση, εμπειρία. Όσο μεγαλώνουμε και ειδικά μέσα από την εργασιακή μας εμπειρία συνειδητοποιούμε καλύτερα τι είναι αυτό που θέλουμε. Επομένως είναι λογικό πολλές φορές οι σπουδές μας να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου μας και όχι αυτοσκοπό.

Όταν έπρεπε να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου, αναρωτήθηκα πως φανταζόμουν τη ζωή μου μετά τις σπουδές π.χ. σε ένα εργαστήριο με χημικές ουσίες, σε εργοστάσιο κτλ. Τίποτα από αυτά όμως δεν με έκανε να χαμογελάω. Όταν όμως με φανταζόμουν να εργάζομαι για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, τότε χαμογελούσα. Έτσι μετά είδα τους βαθμούς μου, συζήτησα το οικονομικό κομμάτι με τους γονείς μου και πήρα την απόφαση για το πως ονειρεύομαι τη συνέχεια μετά το λύκειο.

Όταν τελείωσα αποδείχθηκε, όπως για τους περισσότερους, ότι έπρεπε να κτίσω ικανότητες και δεξιότητες που δεν είχα αναπτύξει ως τότε. Έπρεπε να συνδυάσω τις βασικές γνώσεις του πτυχίου με τις ανάγκες της αγοράς. Μετά τα πρώτα χρόνια εργασίας κατάλαβα ότι ο συγκεκριμένος δρόμος (Λογιστική Κατεύθυνση) δεν ήταν τελικά ο αυτοσκοπός μου, και έπρεπε να επανεξετάσω το σχέδιο μου.

Συνειδητοποίησα όμως, ότι η επαγγελματική μου διαδρομή ήταν αυτή με την οποία απέκτησα τις γνώσεις, την εμπειρία, τις γνωριμίες και την αυτοπεποίθηση που έχω σήμερα.

Πολλά επαγγέλματα άλλωστε εκ φύσεως μόλις ολοκληρώσεις τις βασικές σπουδές δεν μπορείς να εργαστείς, αλλά απαιτούν εξειδίκευση π.χ ιατρός.

Όποια σχολή ή εργασία επιλέξεις, πάντα υπάρχουν τρόποι να αλλάξεις πορεία ή να συνδυάσεις με το δικό σου τρόπο αυτά που ήδη γνωρίζεις και έχεις κατακτήσει. Οι εξελίξεις είναι γρήγορες, ίσως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μια ζωή θα ασχολούμαστε πάντα με το ίδιο αντικείμενο που κάποτε σπουδάσαμε.

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr 

Share.

Comments are closed.