ΕΚΤ: Αυξάνεται η χρήση του ευρώ στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος

0

Κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα το 2018, ενώ και το 2019 η θέση του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος ενισχύθηκε, ανακάμπτοντας από την πτωτική τάση που σημειωνόταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του ετήσιου report υπό τον τίτλο The International Rol of the Euro.

Πιο συγκεκριμένα, με όρους προσαρμοσμένους στις επιπτώσεις της συναλλαγματικής αποτίμησης, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ήταν κατά 1,2% υψηλότερα στα τέλη του 2018 απο το τέλος του 2017 (20,7% από 19,5%). Αύξηση σημείωσε και το μερίδιό του στη διεθνή έκδοση τίτλων χρέους καθώς και στις διεθνείς καταθέσεις, αναφέρει το newmoney.

Η χρήση του ως νόμισμα τιμολόγσηης παρέμεινε σταθερή, όπως και οι αποστολές χαρτονομισμάτων ευρώ σε προορισμούς εκτός ευρωζώνης.

Από τότε που πρωτοεισήχθη στην αγορά συναλλάγματος, 20 χρόνια πριν, το ευρώ έχει παραμείνει ουσιαστικά χωρίς αντιπάλους και είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη χρήση παγκοσμίως μετά το αμερικανικό δολάριο. Η χρήση του πάντως μειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η χρήση του ευρώ βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό το 2016, ενώ από το 2018 και μετά η παγκόσμια χρήση του άρχισε να ενισχύεται εκ νέου, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Share.

Comments are closed.