Επανένταξη στις 100 δόσεις: Ποια σενάρια εξετάζονται

0

Τις τελευταίες πινελιές στα σενάρια και τις προτάσεις που θα γίνουν προς τους θεσμούς για την αναβίωση των 100 δόσεων για πολλούς φορολογούμενους που την έχασαν βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι να επανενταχθούν στη ρύθμιση χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν βρεθεί οικονομικά με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωποι με κατασχέσεις επειδή έχασαν τη ρύθμιση.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει τρεις βασικές προτάσεις για την αναβίωση των 100 δόσεων.

Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:
– Φορολογούμενους που έχασαν τη ρύθμιση μετά την 1η Ιουλίου επειδή άφησαν απλήρωτες νέες οφειλές για χρονικό διάστημα πάνω από 15 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι το χρονικό όριο για την απώλεια της ρύθμισης μειώθηκε από τον ένα μήνα στις 15 ημέρες μετά την 1η Ιουλίου.

Έτσι κατά κύριο λόγο έχασαν τη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι άφησαν απλήρωτη έως και μετά τον Δεκαπενταύγουστο την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή άλλους φόρους.

– Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων φορολογούμενων οι οποίοι την έχασαν για λόγους που σχετίζονται με προβλήματα που προέκυψαν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων όπως μη εκτέλεση πάγιων εντολών.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκδοθεί παλαιότερα εγκύκλιος οδηγιών προς την εφορία προκειμένου να επανεντάσσονται στη ρύθμιση φορολογούμενοι που την έχασαν για λόγους ανωτέρας βίας, ωστόσο, εξετάζεται να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εφαρμογή της

– Επανένταξη στη ρύθμιση βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία θα αξιολογούνται από τον προϊστάμενο της εφορίας. Ο στόχος είναι να επανενταχθούν στη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν υπόψη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επανένταξη στη ρύθμιση χιλιάδων οφειλετών του δημοσίου που την έχασαν.

Η επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έστω βάση κριτηρίων, αποτελεί βασικό αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (μικρομεσαίοι) η οποία μάλιστα έθεσε το σχετικό θέμα στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Share.

Comments are closed.