Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Διευρύνονται οι δικαιούχοι-Ποιους αφορά

0

Διευρύνονται οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Έπειτα από τα 800 και τα 534 ευρώ που δόθηκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, όλο και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες δικαιούνται να ζητήσουν να λάβουν τα τουλάχιστον 1.500 ή 2.000 ευρώ (ή και πολύ περισσότερα) από τα προνομιακά δάνεια που δίνει το κράτος, με επιτόκιο μόλις 2,5%-3%, που θα τα ξεκινήσουν να τα εξοφλούν από το 2021 και σε 40 δόσεις, μέχρι το 2025.

Πρόκειται για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ» για τα δάνεια των 1,4 δισεκατομμυρίων στην οποία εντάσσονται πλέον και τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ ή και πωλητές λαϊκών αγορών.

Ακόμα και μετά την ανακοίνωση πάντως, χθες το απόγευμα, για παράταση μέχρι Παρασκευή 26 Ιουνίου στην υποβολή αιτημάτων συμμετοχής, αμείωτη συνεχίζεται η εντυπωσιακή συμμετοχή επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην φάση των αιτήσεων.

Πριν την παράταση, στις 12 το μεσημέρι είχαν υποβάλει οριστικά αιτήσεις στο MyBusinessSupport 90.000 υποψήφιοι. Στις 6 το απόγευμα που δόθηκε η παράταση, είχαν φτάσει τις 103.000 αλλά ως τα μεσάνυχτα είχαν περαστεί και άλλες 10.000 αιτήσεις για την «Επιστρεπτέα ΙΙ».

Τότε ακριβώς θα έληγε η συμμετοχή και ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα είχε σταματήσει στους 113.881, αν δεν είχε ανακοινωθεί η παράταση.

Όσο όμως αυξάνονταν οι αιτήσεις σχεδόν κατά 10.000 κάθε έξι ώρες, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο αυξάνονταν οι δηλώσεις στην ίδια πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από επιχειρήσεις με τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου τους, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, είχαν φτάσει στις 129.624 οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να δηλώσουν πόση ζημιά υπέστησαν. Ασχέτως ΚΑΔ, οι επιχειρήσεις αυτές καταγράφουν τις πληγές τους και διεκδικούν την κρατική βοήθεια. Δηλαδή πάνω από 15.000 αιτήσεις θα έμεναν στα κρύα του λουτρού, έχοντας κάνει το πρώτο βήμα για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά χωρίς να προλάβουν να κάνουν αίτηση για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ».

Οι δικαιούχοι

Όμως, τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κλάδοι και φορείς που έχουν ενταχθεί στους δικαιούχους αλλά εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν από την πρώτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Μάιο. Και αυτό δείχνει ότι ακόμα δεν γνωρίζουν πως έχουν ήδη ενταχθεί στη δεύτερη φάση που τελειώνει την Παρασκευή.

Σε αντίθεση με την «Επιστρεπτέα Ι» στην οποία περίπου 55.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν βάσει ΚΑΔ 600 εκατομμύρια ευρώ, στην «Επιστρεπτέα ΙΙ» ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων ξεπερνά ίσως και τις 200.000, γιατί πλέον δεν αποκλείονται αλλά δικαιούνται να κάνουν αιτήσεις:

- Επιχειρήσεις ασχέτως ΚΑΔ, με βάση στοιχεία που να δηλώνουν πτώση των εσόδων τους

- Προβληματικές επιχειρήσεις που πάντα εξαιρούνται από τέτοιες κρατικές ενισχύσεις

- Απλές μικρές ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αρκεί οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ταμειακή μηχανή (δηλαδή συναλλαγές με το κοινό).

Ωστόσο, υπάρχουν πάνω από 100.000 τέτοιες επιχειρήσεις που, ενώ βρίσκονται στην ίδια μοίρα με άλλους δικαιοὐχους του Προγράμματος, δεν έκαναν αιτήσεις όπως άλλοι, αγνοώντας πιθανότατα ότι η νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή μοιράζει υπερδιπλάσια ποσά (1,4 δισ. που θα λάβουν πάνω από 1.500 ή 2.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον ο καθένας) και για πολλαπλάσιους από τους αρχικούς δικαιούχους.

Για παράδειγμα, νέοι δικαιούχοι της παροχής αυτής είναι και ατομικές επιχειρήσεις, με προσωπική εργασία και χωρίς κανένα υπάλληλο, που πριν αποκλείονταν, όπως:

• τα συνοικιακά καταστήματα ρούχων και υπόδησης, εποχικά κ.λπ.

• κουρεία

• πωλητές λαϊκών αγορών

• ψιλικατζίδικα – μίνι μάρκετ

• ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ

• περίπτερα

• μικρά καφέ και μπαρ χωρίς εργαζόμενους

• καντίνες, κυλικεία

• καταστήματα με είδη δώρων, λαμπάδες κλπ

• παντοπωλεία

• φαρμακεία

• αρτοποιεία

• ζαχαροπλαστεία

• ανθοπωλεία

Ακόμα, εντάσσονται και όσες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονταν ως προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή αν έχουν απολέσει π.χ. πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών ή αν εντάσσονται σε πτωχευτική διαδικασία ή έχουν πάει ενίσχυση διάσωσης κ.λπ.

Share.

Comments are closed.