Ευρωζώνη: Επιτάχυνε στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

0

Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην περιοχή της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,3% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Νοέμβριο η ετήσια άνοδος ήταν 1%. Σε μηνιαία βάση ήταν 0,3% υψηλότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και του καπνού (2% από 1,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,8%) και οι τιμές της ενέργειας (+0,2%, μετά την πτώση 3,2% του Νοεμβρίου), αναφέρει το newmoney.gr.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, διατηρήθηκε στο 1,4% τον Δεκέμβrιο.

Στο μεταξύ, ανέκαμψαν και οι λιανικές πωλήσεις, καθώς αποδείχθηκαν πιο ισχυρές τον Νοέμβριο. Μετά από δύο μηνιαίες απώλειες, ενισχύθηκαν 1% μηνιαίως και 2,2% ετησίως.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε στην Ουγγαρία (+7,3%), στη Ρουμανία (+6,5%) και στην Πολωνία (+5,9%). Η μεγαλύτερη μείωση στη Σλοβακία (-4%), τη Σλοβενία (-2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-1%).

Share.

Comments are closed.