Εφορία: Διπλές πληρωμές κάθε μήνα από το φθινόπωρο

0

Περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ για Φόρο Εισοδήματος, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Τέλη Κυκλοφορίας άλλα και για τα χρέη που αφήνει πίσω η κρίση του κορωνοϊού, καλούνται να πληρώσουν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι.

Από τέλος Ιουλίου άρχισαν οι οκτώ μηνιαίες δόσεις του Φόρου Εισοδήματος, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και οι έξι μηνιαίες του ΕΝΦΙΑ.

Ο Φόρος Εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ποσό ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να καταβληθεί από 3,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την Εφορία. Η πληρωμή θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Εφόσον δεν έχει καταβληθεί η πρώτη δόση θα μπορεί να δοθεί μαζί με τη δεύτερη έως το τέλος του Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο θα εξοφλεί εφάπαξ, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το σύνολο της οφειλής που περιλαμβάνεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θα παρέχεται σ' αυτόν έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.

Οι οφειλές που αναγράφονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα μπορούν να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις είναι:

- ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές φόρου 22%-45% σε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αυτοτελώς με συντελεστές 22%-45% σε εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και αυτοτελώς με συντελεστές 15%-45% σε εισοδήματα από ακίνητα

- η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% στο συνολικό - δηλούμενο ή τεκμαρτό - εισόδημα του 2019, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ

- το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 400 - 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

- ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1928 κ.εκ., σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.

Οι οφειλές των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος θα είναι δυνατό να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, η εξόφληση των φόρων αυτών θα μπορεί να γίνει σε δόσεις που λήγουν την περίοδο Ιουλίου 2020 - Φεβρουαρίου 2021.

Ο ΕΝΦΙΑ

Το αργότερο μέχρι το τέλος Αύγουστου θα έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Συνολικά, 6.450.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, Το βαρύ χαράτσι πρέπει να αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021

Τα Τέλη Κυκλοφορίας

Το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι οφειλές

Από εκεί και πέρα, αυτήν την περίοδο οριστικοποιείται η ειδική ρύθμιση 12 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 24 μηνιαίων δόσεων με ετήσιο επιτόκιο 2,5% για τις φορολογικές οφειλές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown. Η ρύθμιση των οφειλών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Share.

Comments are closed.