ΗΠΑ: Ποσό 1 δισ. δολαρίων στην Johnson & Johnson για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού

0

Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων θα διαθέσει η αμερικανική κυβέρνηση στο πρόγραμμα εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 100 εκατ. εγγυημένες δόσεις.

Η Johnson & Johnson είχε ήδη λάβει στα τέλη Μαρτίου, μέσω της θυγατρικής της Janssen, 456 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 1 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επίδειξης κατασκευής σε μεγάλη κλίμακα του πειραματικού εμβολίου της.

Με αυτό το ποσό οι επενδύσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε προγράμματα εμβολίων έχουν φθάσει τουλάχιστον τα 9,4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων εφοδιασμού που έχουν υπογραφεί με πέντε εταιρείες και προβλέπουν παράδοση τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν θεωρητικά να αποκτήσουν 100 εκατομμύρια δόσεις από 4 εταιρείες (Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer/BioNTech, Sanofi/GSK) και 300 εκατομμύρια δόσεις από την Oxford/AstraZeneca, με την τελευταία σύμπραξη να έχει επίσης υπογράψει ή να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, κυρίως για 400 εκατομμύρια δόσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κούρσα των εμβολίων απαιτεί την έναρξη της παραγωγής παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές και με ενδεχόμενη απώλεια, προτού ακόμη γίνει γνωστό αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.

Η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε επίσης δισεκατομμύρια για την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής, για τις εταιρίες που κατασκευάζουν σύριγγες και φιαλίδια που θα απαιτηθούν για τη διανομή του ή των μελλοντικών εμβολίων, χωρίς να υπολογίζεται η υποστήριξη που προσφέρεται στην ανάπτυξη θεραπειών.

Οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του αντιιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη έως τον Σεπτέμβριο, του πρώτου που έχει δείξει να έχει μια σχετική ωφέλεια για τους ασθενείς με Covid-19.

Share.

Comments are closed.