Η επιδείνωση της υγείας οδήγησε σε παραίτηση τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

0

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, ανακοίνωσε ότι παραιτείται λόγω θεμάτων υγείας, τερματίζοντας μια μακρά πορεία στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να τονώσει την ανάπτυξή της και να ενισχύσει τις άμυνες.

"Δεν μπορώ να είμαι πρωθυπουργός εάν δεν μπορώ να λάβω τις καλύτερες αποφάσεις για τους πολίτες. Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση μου", τόνισε ο 65χρονος Abe σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Abe αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την ασθένεια της ελκώδους κολίτιδας για χρόνια, και δύο πρόσφατες επισκέψεις στο νοσοκομείο σε διάστημα μιας εβδομάδας, προκάλεσαν ερωτήματα για το εάν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του ως ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η παραίτηση θα ενεργοποιήσει μια κούρσα διαδοχής στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) –πιθανότατα σε δύο ή τρεις εβδομάδες- και ο νικητής πρέπει να εκλεγεί τυπικά στη Βουλή. Ο νέος ηγέτης του κόμματος θα διατηρήσει τη θέση του για το υπόλοιπο της θητείας του Abe.

Όποιος κερδίσει τις εκλογές στο κόμμα, πιθανότατα θα διατηρήσει την πολιτική του Abe σχετικά με τον πληθωρισμό σε μια περίοδο που η Ιαπωνία έχει να αντιμετωπίσει την επίδραση του κορονοϊού, αλλά μάλλον η θητεία του δεν θα έχει την ίδια διάρκεια με αυτή του Abe.

Share.

Comments are closed.