Η παγκόσμια οικονομία άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008

0

Η δραματική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2018 αποτελεί τον πιο αδύναμο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Το νέο μόνιτορ της υπηρεσίας για το ΑΕΠ καταγράφει την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 4% στα τέλη του περασμένου έτους. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσει η επιβράδυνση, «ο κίνδυνος είναι ότι η ορμή προς τα κάτω θα είναι αυτοσυντηρούμενη», λένε οι οικονομολόγοι Dan Hanson και Tom Orlik, αναφέρει το newmoney.

Οι λόγοι για την ελπίδα; Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, μια εμπορική ανακωχή των ΗΠΑ και της Κίνας και η εξασθένιση των σοκ που έπληξαν την Ευρώπη το 2018 θα μπορούσε να σημαίνει σταθεροποίηση. Άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει νέα μέτρα για να βοηθήσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Αλλά η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο. Ο τελευταίος σύνθετος δείκτης του ΟΟΣΑ - που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα - δείχνει χαλάρωση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη ζώνη του ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στην Κίνα.

Παρά τα αποθαρρυντικά νέα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ήταν πρόθυμοι να βάλουν ένα πιο αισιόδοξο πρόσωπο στην επιδείνωση, αναφέροντας ότι η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει επιβράδυνση, όχι ύφεση.

"Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο ισχυρή από πριν", δήλωσε ο Benoit Coeure, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. "Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φθάσει ο πληθωρισμός στον στόχο μας, αλλά θα φτάσει. Αντιδρούμε στις εξελίξεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής", πρόσθεσε.

Υπήρξε μια μέτρια ανάκαμψη σε ορισμένους οικονομικούς αριθμούς πρόσφατα, αν και είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τις μεγάλες απογοητεύσεις. Οι αριθμοί λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ τη Δευτέρα θα παρακολουθούνται στενά για μια ανάκαμψη από τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν μια δεκαετία το Δεκέμβριο.

Share.

Comments are closed.