Η τουρκική λίρα κοντά σε ιστορικό χαμηλό

0

«Η τουρκική λίρα προσέγγισε την Τρίτη το ιστορικό χαμηλό της έναντι του δολαρίου καθώς οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα στη Μεσόγειο εντάθηκαν» σχολιάζει την Τρίτη ο αραβικός ιστότοπος Ahval.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% (7,395 λίρες ανά δολάριο). Είχε φτάσει στο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ των 7,408 ανά δολάριο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

«Τουρκία και Ελλάδα διεξάγουν αντίπαλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά σε ελληνικά νησιά στη Μεσόγειο στην τελευταία κλιμάκωση μιας τεταμένης αντιπαράθεσης για αμφισβητούμενες περιοχές και αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή», επισημαίνεται στον ιστότοπο.

«Η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου φέτος, χάνοντας σχεδόν το 20% της αξίας της, κυρίως λόγω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για την οικονομική υγεία της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα συνεργάστηκαν για να μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την έκρηξη δανεισμού που απειλή την οικονομία με υπερθέρμανση. Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για τη στήριξη της λίρας» σχολιάζει η Ahval.

Το επιτόκιο αναφοράς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ανέρχεται σε 8,25% σε σύγκριση με τον πληθωρισμό που φτάνει το 11,8%.

Share.

Comments are closed.